Kárpát-medencei örökségvédelmi program: a técsői (Kárpátalja) református templom felújítása

w tecso ref templom

A település első templomát valószínűleg a 13. század végén vagy a 14. század elején építhették. Az évszázadok során többször is átépítették. A felújítás I. ütemében a farestaurátor és a statikus szakvéleményét követően elkezdődött a belső talajcsere, a falkutatás, a padlózat cseréje, a tetőszerkezeti elemek megerősítése és a külső drénrendszer kialakítása.

 

Szakmai díj a Teleki László Alapítványnak

dio dij2

Dr. Diószegi László igazgató 2014. április 15-én Kolozsváron átvette a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság szakmai díját, amellyel a Teleki László Alapítvány sok évtizedes határon túli műemlékes tevékenységét jutalmazták.

Cikkek a díjátadásról:

Erdély ma

Nemzeti net

Paprika rádió

Hírmutató

Szabadság

Helyszíni bejárás a técsői (Kárpátalja) református templomban

tecso thLászló Károly técsői református tiszteletes a Teleki László Alapítvány segítségét kérte a templom renoválásához. A XIII. században épült kiemelkedően értékes templom jó állapotúnak tűnik, de alaposabb szemlézés után kiderül, hogy az épülettel jelentős és sürgősen megoldandó problémák vannak. Diószegi László igazgató és Káldi Gyula építész a helyszíni bejárás alkalmával az alábbi problémákat észlelte:

-A padlózat erősen gombafertőzött, több helyen beszakadt, a padok lábazata korhadt.
-A falak Lángi József restaurátor szondája szerint jelentős falfestést rejtenek, a többrétegű műanyag festék miatt a festés töredezik, leválik.
-A külső drénrendszer működése nem megfelelő, feltárást igényel.
-A karzat pillér átrepedt, az okok megállapítására statikai feltárás szükséges.
A helyszíni bejárást összegezve jelentős több évre elhúzódó felújítás indokolt.  Egy farestaurátor és statikus szakvéleménye után 2014 nyarán elkezdődhetnek a munkálatok. A munkálatok I. ütemében belső talajcserét, falkutatást, a padlózat cseréjét kell elvégezni.

Folytatódik a felsővályi református templom tetőszerkezetének javítása

felsovaly

Helyszíni bejárást tartott Diószegi László igazgató és Káldi Gyula építész Felsővályon (Szlovákia) a református templom felújításával kapcsolatosan. Egyeztettek Szarvas László tiszteletes úrral és a templom gondnokával, majd együtt felkeresték a közelben található Vimex fatelepet, ahol Vastag István tulajdonossal megbeszélést folytattak a templomba beépítendő faanyagról.

 

Befejeződött a magyarvistai református templom statikai problémáinak feltárása

vista 07 200

Régészeti felügyelet mellett elkészült az alapok tulajdonságait beazonosító öt kutatósánc. A templom körül drénrendszer készült, amely a felgyülemlő talajvíz elvezetését segíti. Az épület teljes külső kerületén sor került a beton járdák és átlagosan 1m-es magasságig a cementes vakolatok eltávolítására. Az északi fal repedése, illetve az észak-nyugati támpillér környezetében a homlokzat teljes magasságában megtörtént a vakolat leverése, a fugák kitisztítása és a cementes habarcs eltávolítása. A munkálatok során igazi szenzációként értékelhető felfedezés is történt: a szentély és hajó sarkánál elhelyezett kutatósánc egy karéjos épület alapjait tárta fel. A munkálatok a kolozsvári Libra Impex SRL Makay Dorottya műemlékvédelmi szakosítással rendelkező szakmérnök irányításával történtek.

Híradás:

Szabadság

 

Kiegészítő információk