A tél és a havazás ellenére folyik a munka a radnóti Kornis-Rákóczi-Bethlen kastélyon

radnot2

radnot

Elkezdődött a radnóti Kornis–Rákóczi–Bethlen-kastély két bástyája leégett tetőszerkezetének helyreállítása

A Maros partján álló négyzet alakú, sarkain bástyákkal megerősített várkastély, amely a 16. században épült, ma az egyike Erdély reneszánsz stílusú kastélyainak.
2012. március 18-án a radnóti kastélyt súlyos károsodás érte. Tűz martalékává vált két sarokbástyájának tetőszerkezete, valamint a bástyák szomszédságában lévő fedélszék is.
A Bethlen Gábor fejedelem olasz építészei, Baldassare Peruzzi és Sebastiano Serlio által tervezett épületegyüttes az olasz késő reneszánsz építészet elvei alapján épült. A velencei Agostino Serena a fejedelmi reprezentáció által megkívánt nagy termekkel egészítette ki és fejezte be az együttest az 1650-es években. A fejedelemség bukása után a kincstári birtokot gróf Bethlen Gábor kancellár szerezte meg 1758-ban, s egyik méltatlan utóda kártyázta el 1885-ben. Az Erdélyi Római Katolikus Státus tulajdonába került kastélyban gazdasági iskolát hoztak létre. Az egyházi javak államosítása után is 2002-ig, ilyen jellegű iskola működött a gyakorlóbirtok nélkül maradt épületben is. A jelenleg használaton kívüli épületet a gyulafehérvári római katolikus érsekség igényelte vissza az Erdélyi Római Katolikus Státus nevében.
A radnóti kastély építészeti és művelődéstörténeti jelentősége nem kérdőjelezhető meg. A közelmúltban végzett falkutatások alkalmával előkerültek a fejedelmi lakosztályok 1650 és 1656 között készített falképeinek maradványai.
A fedetlenül maradt sarokbástyák termeiben, az értékes falképeken-díszítéseken visszafordíthatatlan károsodást okozott volna, ha a tél beállta előtt nem sikerül újjáépíteni a leégett tetőszerkezetet.

Dr. Diószegi László a Teleki László Alapítvány igazgatója előadása a Parlamentben

Dio-ea

Dr. Diószegi László a Teleki László Alapítvány igazgatója előadást tartott az Örökségvédelem a Kárpát-medencében – egy sikeres program újraindítása címmel a Parlamentben december 4-én a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma Szakpolitikai munkacsoport ülésén.

Előadás (PDF)

http://www.magyarhirlap.hu/hataron-tul/karpat-medence-ulest-tartott-a-kmkf
http://www.karpatalja.ma/kitekinto/karpat-medence/15139-ulest-tartott-a-kmkf-szakpolitikai-munkacsoportja
http://maszol.ro/index.php/kulfold/5996-a-kat-rol-tajekoztatott-szekely-istvan-a-kmkf-ulesen
http://itthon.transindex.ro/?hir=31282

Folytatódik a mezőgecsei Kajdy kúria felújítása

mezogecse2 1

Az 1800-as évek elején paplaknak épült késő-barokk stílusú kúria jelenleg a község polgármesteri hivatala. Érdekessége, hogy – bár az évszázadok alatt valószínűleg többször is átalakították – eredeti stílusjegyeit nagyrészt megőrizte, mind a mai napig rendkívül egységes képet mutat. Az épület pincéje, földszinti helyiségeinek boltozatai, az épület párkányzata és a barokk fedélszék többé-kevésbé az eredeti állapotot mutatja. Néhol még az eredeti festékrétegek is felfedezhetőek. Kárpátalján ritka az ilyen stílusjegyekkel rendelkező épület, megmentése ezért mindenképpen fontos feladat.

A teljes körű felújítás a tetőzet műemléki felújításával kezdődött. A felújítás a drénrendszer kialakításával, a homlokzat kutatásával és helyreállításával folytatódik.

A mellékelt fotókon az Örökségvédelmi program keretében elkészült drénrendszer látható.

Megjelent "A Gyulafehérvári székesegyház főszentélye" c. kötet

gyulafehervar szentely_1

Megjelent a Teleki László Alapítvány kiadásában és Papp Szilárd szerkesztésében "A Gyulafehérvári székesegyház főszentélye" c. kötet

Visszavonták Szabadka belváros átalakítását célzó rendezési terveket

szabadka konyvtar

Siker koronázta a Teleki László Alapítvány által is támogatott kezdeményezést, amelynek célja Szabadka történelmi belvárosának és arculatának megmentése volt. A SAVESUBOTICA (Mosolyogj Szabadkára) mozgalom kitartó munkájának eredményeként Szabadka város urbanisztikai hivatala visszavonta a belváros átalakítását célzó rendezési terveket. 

Részletek a Magyar szó cikkeiből olvashatók:

Kiegészítő információk