Folytatódik a mezőgecsei Kajdi kúria felújítása

040 1

Az 1800-as évek elején paplaknak épült késő-barokk stílusú kúria, jelenleg a község polgármesteri hivatala. Érdekessége, hogy – bár az évszázadok alatt valószínűleg többször is átalakították – eredeti stílusjegyeit nagyrészt megőrizte, mind a mai napig rendkívül egységes képet mutat. Az épület pincéje, földszinti helyiségeinek boltozatai, az épület párkányzata és a barokk fedélszék többé kevésbé az eredeti állapotot mutatja. Néhol még az eredeti festésrétegek is felfedezhetőek. Kárpátalján ritka az ilyen stílusjegyekkel rendelkező épület, megmentése ezért mindenképpen fontos feladat. Az épület fedélszéke az utóbbi években megroppant. Ennek következtében sajnos a földszinti helyiségek elkezdtek beázni, vizesedni. Jelenleg a kúria szerkezeti állékonysága még megfelelő, azonban a tetőszerkezet felújítása, részleges cseréje nélkül hamarosan komoly problémák léphetnek fel, amik az egész épület létét veszélyeztethetik. A fedélszék megújulásával elkerülhető a további vizesedés és elkezdődhet az épület egészének felújítása is. A Teleki László Alapítvány bonyolításában májusban elkezdődött a kúria felújítása.

Elkezdődött a vedresábrányi református templom felújítása

040 1

A vedresábrányi református műemléktemplom az Érmellék egyik legérdekesebb, Árpád-kori épülete, melyet a Gutkeled nemzetség építtetett. Tömegében őrzi XIII. Századife lépítését, téglalap alaprajzú, 8,5x5,7m-es hajójához egy félköríves apszisban záródó rövid, négyzetes szentély csatlakozik, a térrészek közti átmenetet lépcsős falsarkok alkotják. Jelenleg egységes síkmennyezet fedi a tereket, a szentély azonban eredetileg boltozott lehetett, az apszis negyedgömbsüveges, a szentélynégyzet pedig talán dongás. Eredetileg Rómer Flóris kanonok leírása szerint az épület két öllel magasabb volt, „magas, kétújjnyi széles” ablakai voltak, ezeket a XIX. században átalakították, szélesített nyílásaik most szegmensívvel záródnak.. Szintén a XIX. században épült hozzá a nyugati torony. A templomban 2009-ben kutatás folyt, elkészült az épület felmérése és a restaurálási terv egy része, mely előírja a középkori részletek visszaállítását. A számos középkori részletet rejtő templomról kiderült, hogy jelentős tartószerkezeti problémákkal küzd, emiatt a teljes fedélszéket el kell bontani és vasbetonkoszorút kell a tetejére készíteni. A Teleki László Alapítvány bonyolításában májusban elkezdődött a templom felújítása.

Egészségmegőrző, betegségmegelőző szűrés Moldvában

csango szures_2012_plakat

A Teleki László Alapítvány szervezésében, a Bethlen Gábor Alap Zrt támogatásával komoly tanácsadással, vérnyomásméréssel, vércukorméréssel és látásvizsgálattal összekötött orvosi szűrésre került sor, 2012. május 20-21-én Moldvában az alábbi csángó településeken: Lészped, Nagypatak, Frumósza és Pusztina. A szűrést, tanácsadást a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem Közegészségügyi Tanszékének és Családorvosi Tanszékének orvosai tartották Prof. Dr. Ábrám Zoltán szakmai vezetésével.

Az alábbiakban Márton Attila, lészpedi tanító írását közöljük:

Egészségmegőrző és betegségmegelőző orvosi szűrés

A budapesti Teleki László Alapítvány szervezésében komoly tanácsadással, vérnyomásméréssel, vércukorméréssel és látásvizsgálattal összekötött orvosi szűrésre került sor, több Moldvai csángó településen. A marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem Közegészségügyi és Családorvosi Tanszékének előadói, orvosai áldozták fel a hétvégéjüket, hogy lehetőségeikhez mérten, minél több gyermeknek és felnőttnek tartsanak előadásokat, majd vizsgálják ki őket. Doktor Ábrám Zoltán professzor úr szakmai vezetése alatt Ferencz József Loránd, Bálint József és Lukácsi Csaba vasárnap hajnalban indultak el Moldvába, hogy délután már Nagypatakon találkozhassanak először a magyar oktatási programban résztvevő gyerekekkel, majd ezeknek szüleivel, nagyszüleivel (anyókáival, apókáival).

Délután öt órakor már Lészpeden voltak, ahol egy gyors estebéd után már a lészpedi állami iskola magyar szaktermében ismerkedtek a gyerekekkel. A kicsik menetrend szerint érkeztek, hat órakor már el is lehetett kezdeni a Teddy Macis vetítést, amivel játékosan oldotta a professzor úr a gyerekek és orvosok közti távolságot. Hamar kiderült, hogy a gyerekek nem a doktor bácsiktól félnek, hanem a „tőtől". Amint ezt is sikerült tisztázni, nagy barátság alakult ki a gyermekek nyelvén jól beszélő orvosok közt. Minden doktor bácsi vetített a gyerekeknek, aztán a gyerekek kitöltöttek egy kérdőívet, és tombola-sorsolásra is sor került, ami igencsak a lurkók kedvére lett. Minden gyermek elégedetten, örömtől sugárzó arccal ment haza, és azzal az eltökéltséggel, hogy „pipálni" sosem fognak.

Rövid szünet után a felnőttek kerültek sorra, nekik már kiadósabb előadást tartottak a professzorok. Hosszan meséltek az infarktus megelőzéséről, a pipálás káros hatásairól és az egészséges táplálkozásról. Az előadásokat éjszakába nyúló vizsgálat követte, erre már igencsak megszaporodtak az érdeklődők. Lukácsi Csaba doktor úr szemészeti vizsgálatával kezdődött a sor, és professzor doktor Ábrám Zoltán konzultációjával zárult. Az emberek türelmesen, szépen rendben várakoztak, hallgatták az orvosok tanácsait, észrevételeit, megfogadták tanácsaikat.

Mozgalmas vasárnap volt az orvos-csapat mögött mire nyugovóra tértek. Hétfőn reggel Frumószán vizsgálták a gyerekeket, majd a felnőtteket, késő délutántól már a pusztinai Magyar Házban folytatták az orvosi szűrést.

Szeretettel várjuk máskor is, járjanak békével!

A programot a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.

Márton Attila, lészpedi tanító bácsi

Csángó falvakban a MOGYE orvosai

Négy csángóföldi faluban végeztek szűrővizsgálatot marosvásárhelyi magyar orvosok a budapesti Teleki László Alapítvány szervezésében az elmúlt napokban; Diószegi László, az alapítvány vezetője az MTI-nek szerdán nyilatkozva reményének adott hangot, hogy akár már ősszel megismételhetik a vizsgálatokat, illetve további településekre is kiterjeszthetik azokat.

Diószegi László elmondta: az első ilyen szűrővizsgálatot két éve végezték, a mostaniakat a Bethlen Gábor alapkezelő támogatásával szervezték. A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) előadói, orvosai Lészpeden, Nagypatakon, Pusztinán és Frumószán vizsgálták meg a gyermekeket és a felnőtteket. Falunként 40-40 gyermeknél és felnőttnél végeztek vérnyomás- és vércukorszintmérést, látásvizsgálatot.

A vizsgálatokhoz általános orvosi tanácsadás és felvilágosító előadás is kapcsolódott a dohányzás és az elhízás veszélyeiről. Diószegi László elmondta: a programot a jövőben szeretnék más falvakra is kiterjeszteni, és minél előbb, akár már ősszel megismételni.

 Források: MTI/mno.huvelemenyezd.hu erdely.ma

Elkezdődött a szászsebesi ferencrendi templom gótikus ablakainak helyreállítása

040 1

A szászsebesi Ferences templom eredetileg a 13. században épült, 1740 és 1769 között romjaiból újjáépítették. 1849-ben itt vette át Bem Kossuth kitüntetését. Nemrég felfedezték, hogy a templom barokk ablakai felett épen maradtak a befalazott mérműves, gótikus ablakok. A Teleki László Alapítvány bonyolításában elkezdődött a szászsebesi ferencrendi templom gótikus ablakainak konzerválása, restaurálása. Április közepén Kiss Zoltán kőrestaurátor és csapata elkezdte az értékes barokk ív fölötti mérműves rész kibontását.

Sajtótájékoztató Szabadkán

2011. november 30..
Szabadka

Szabadkán a városházán sajtótájékoztatón bemutatták a "Településfejlesztés és örökségvédelem" c. konferencián született SZABADKAI DEKLARÁCIÓT és bejelentették a SAVESUBOTICA civil összefogás megalakulását.

Videók: 1 2 3 4 5

Cikkek: 1 2 3 4 5 6 7

Kiegészítő információk