Megújuló örökség XIX.

Konferencia program 1 thA Teleki László Alapítvány idén 19. alkalommal rendezi meg utazó konferenciáját. A határon túli magyar épített örökség kutatása és megóvása alcímet kapott rendezvény a tudományos diskurzusok mellett lehetőséget nyújt testközelből megismerni azokat a területeket és műemlékeket, amelyek megőrzésén és megújításán Alapítványunk egész évben dolgozik. A három napos kirándulás célpontja ezúttal Kárpátalja, ahol tizenegy helyszínt érintve igyekszünk minél szélesebb palettán bemutatni a környék magyar vonatkozású épített emlékeit és a hozzájuk tartozó szakmai tudnivalókat. A programot szombat este kulturális program színesíti, amelyre a konferencia résztvevői mellett helybelieket is szeretettel várunk.

Rómer Flóris Terv ‑ Megújuló magyar műemlékek a Kárpát-medencében c. műemlékes konferencia

program 1Rómer Flóris Terv ‑ Megújuló magyar műemlékek a Kárpát-medencében c. műemlékes konferencia

2018. április 12-13.

Budapest, Országos Széchényi Könyvtár

A Teleki László Alapítvány 2018. április 12-13-án, Budapesten az Országos Széchényi Könyvtárban, Rómer Flóris Terv ‑ Megújuló magyar műemlékek a Kárpát-medencében címmel műemlékes konferenciát rendez magyarországi és kárpát-medencei műemlékvédő szakemberek részvételével. A konferencia célja, hogy ismertesse a Rómer Flóris terv 2017 évi eredményeit. A fórum lehetőséget teremt a Kárpát-medence különböző vidékein dolgozó szakemberek találkozására, konzultációkra és szakmai vitákra is.

Program

Megújuló épített örökségünk - Értékmentés a Kárpát-medencében c. kiállítás Pozsonyban

Plakat 2017 04 11 th2017. április 11-én 17.00 óra Pozsony, Szlovákiai Építészek Szövetsége – SAS

A Határon túli magyar vonatkozású épített örökség felújítása c. program eredményeit bemutató tárlat utolsó szlovákiai helyszínére, Pozsonyba érkezik. Köszöntőt mond: Ing. arch. Juraj Hermann, a Szlovákiai Építészek Szövetségének elnöke és Dr. Molnár Imre, a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója. A kiállítást megnyitja: Dr. Diószegi László, a Teleki László Alapítvány igazgatója.

A kiállításmegnyitót megelőzően, 16.00 órától diavetítéssel egybekötött szakmai bemutatót tart Szőllősi András építész.

Meghívó

 

Műemlékvédelmi továbbképzést szervez a Teleki László Alapítvány

sepsikilyen th A 2017. május 16-17-18-án, Kolozsváron, Szovátán és Csíkszeredában tartandó szakmai előadássorozat célja, hogy a templomokat használó és gondozó közösségek, illetve azok vezetői megfelelő ismereteket szerezzenek az értékes épületek használatáról, karbantartásáról, esetleges kisebb javításairól. Az Alapítvány reményei szerint a továbbképzés eredményeként megelőzhetőek lesznek azok a gyakori, nem szándékos károkozások, amelyek visszafordíthatatlan folyamatokat indíthatnak el egy-egy műemlék állapotában.

A Magyar Kormány 2016-ban indította útjára a Rómer Flóris Tervet, amelynek célja a határainkon túli magyar vonatkozású épített örökség megóvása. A Terv végrehajtásában közreműködő Teleki László Alapítvány nemcsak a műemlékek kutatására, dokumentálására és felújítására fordít gondot: olyan képzést is szervez, amelyek keretében a tulajdonosok hasznos ismereteket kaphatnak az épületek karbantartásáról és a pályázati lehetőségekről.

A Teleki László Alapítvány elsőként 2014-ben, majd 2015-ben tartott műemléki-épületkarbantartási továbbképzést a Felvidéken és a Kárpátalján a műemléktemplomokban szolgáló lelkipásztorok, illetve gondnokok, harangozók, presbiterek részére. A képzéseken a Felvidéken mintegy 100, Kárpátalján 50 érdeklődő vett részt.

Az idén folytatódó szakmai előadássorozat keretében Kolozsváron, Szovátán és Csíkszeredában zajlanak majd előadások 2017. május 16-17-18-án. A továbbképzés célja, hogy a templomokat használó és gondozó közösségek, illetve azok vezetői megfelelő ismereteket szerezzenek az értékes épületek használatáról, karbantartásáról, illetve kisebb javításairól. A kurzus keretében az építészet, a fa, a textil, a falkép, a kő, a fém és a papírrestaurálás témakörökben hallhatnak előadásokat a résztvevők, de az előadó szakembereknek köszönhetően egy-egy műemlékkel kapcsolatos konkrét kérdéseikre is választ kaphatnak majd. A továbbképzés eredményeként megelőzhetőek lesznek azok a gyakori, nem szándékos károkozások, amelyek visszafordíthatatlan folyamatokat indíthatnak el a műemlékeken. A továbbképzésen szó esik majd azokról a helyi közösségek által könnyen elvégezhető karbantartási munkálatokról is, amelyek révén hosszú távon is megakadályozható egy-egy épület károsodása.
Az egynapos konferenciát a könnyebb elérhetőség érdekében három különböző helyszínen 2017. május 16-án, Kolozsváron, a Bethlen Kata Diakóniai Központban (Kolozsvár, Str. Ponorului 1.), 2017. május 17-én Szovátán, a Teleki Tanulmányi Központban (Szováta, Str. Trandafirilor 147.) és 2017. május 18-án Csíkszeredában, a Jakab Antal Tanulmányi Házban (Csíkszereda, Szék útja 147.) rendezi meg a Teleki László Alapítvány. A rendezvény ökumenikus, a szervezők szeretettel várják a római és görög-katolikus, a református, az unitárius és az evangélikus felekezet lelkipásztorait és gyülekezeteinek képviselőit is.
A képzésekről bővebb információ Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen, illetve a +36 1 224 3832 telefonszámon kérhető
A képzésekre a csatolt regisztrációs lappal lehet jelentkezni.

Regisztrációs lap

Program

Megújuló Örökség XVIII. Kalotaszeg, Mezőség

kiszsolna th

Megújuló Örökség XVIII.

Kalotaszeg, Mezőség 2017. június 9-10-11

Konferencia felhívás

Kiegészítő információk