Rómer Flóris Terv ‑ Megújuló magyar műemlékek a Kárpát-medencében c. műemlékes konferencia

program 1Rómer Flóris Terv ‑ Megújuló magyar műemlékek a Kárpát-medencében c. műemlékes konferencia

2018. április 12-13.

Budapest, Országos Széchényi Könyvtár

A Teleki László Alapítvány 2018. április 12-13-án, Budapesten az Országos Széchényi Könyvtárban, Rómer Flóris Terv ‑ Megújuló magyar műemlékek a Kárpát-medencében címmel műemlékes konferenciát rendez magyarországi és kárpát-medencei műemlékvédő szakemberek részvételével. A konferencia célja, hogy ismertesse a Rómer Flóris terv 2017 évi eredményeit. A fórum lehetőséget teremt a Kárpát-medence különböző vidékein dolgozó szakemberek találkozására, konzultációkra és szakmai vitákra is.

Program

Megújuló épített örökségünk - Értékmentés a Kárpát-medencében c. kiállítás Pozsonyban

Plakat 2017 04 11 th2017. április 11-én 17.00 óra Pozsony, Szlovákiai Építészek Szövetsége – SAS

A Határon túli magyar vonatkozású épített örökség felújítása c. program eredményeit bemutató tárlat utolsó szlovákiai helyszínére, Pozsonyba érkezik. Köszöntőt mond: Ing. arch. Juraj Hermann, a Szlovákiai Építészek Szövetségének elnöke és Dr. Molnár Imre, a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója. A kiállítást megnyitja: Dr. Diószegi László, a Teleki László Alapítvány igazgatója.

A kiállításmegnyitót megelőzően, 16.00 órától diavetítéssel egybekötött szakmai bemutatót tart Szőllősi András építész.

Meghívó

 

Műemlékvédelmi továbbképzést szervez a Teleki László Alapítvány

sepsikilyen th A 2017. május 16-17-18-án, Kolozsváron, Szovátán és Csíkszeredában tartandó szakmai előadássorozat célja, hogy a templomokat használó és gondozó közösségek, illetve azok vezetői megfelelő ismereteket szerezzenek az értékes épületek használatáról, karbantartásáról, esetleges kisebb javításairól. Az Alapítvány reményei szerint a továbbképzés eredményeként megelőzhetőek lesznek azok a gyakori, nem szándékos károkozások, amelyek visszafordíthatatlan folyamatokat indíthatnak el egy-egy műemlék állapotában.

A Magyar Kormány 2016-ban indította útjára a Rómer Flóris Tervet, amelynek célja a határainkon túli magyar vonatkozású épített örökség megóvása. A Terv végrehajtásában közreműködő Teleki László Alapítvány nemcsak a műemlékek kutatására, dokumentálására és felújítására fordít gondot: olyan képzést is szervez, amelyek keretében a tulajdonosok hasznos ismereteket kaphatnak az épületek karbantartásáról és a pályázati lehetőségekről.

A Teleki László Alapítvány elsőként 2014-ben, majd 2015-ben tartott műemléki-épületkarbantartási továbbképzést a Felvidéken és a Kárpátalján a műemléktemplomokban szolgáló lelkipásztorok, illetve gondnokok, harangozók, presbiterek részére. A képzéseken a Felvidéken mintegy 100, Kárpátalján 50 érdeklődő vett részt.

Az idén folytatódó szakmai előadássorozat keretében Kolozsváron, Szovátán és Csíkszeredában zajlanak majd előadások 2017. május 16-17-18-án. A továbbképzés célja, hogy a templomokat használó és gondozó közösségek, illetve azok vezetői megfelelő ismereteket szerezzenek az értékes épületek használatáról, karbantartásáról, illetve kisebb javításairól. A kurzus keretében az építészet, a fa, a textil, a falkép, a kő, a fém és a papírrestaurálás témakörökben hallhatnak előadásokat a résztvevők, de az előadó szakembereknek köszönhetően egy-egy műemlékkel kapcsolatos konkrét kérdéseikre is választ kaphatnak majd. A továbbképzés eredményeként megelőzhetőek lesznek azok a gyakori, nem szándékos károkozások, amelyek visszafordíthatatlan folyamatokat indíthatnak el a műemlékeken. A továbbképzésen szó esik majd azokról a helyi közösségek által könnyen elvégezhető karbantartási munkálatokról is, amelyek révén hosszú távon is megakadályozható egy-egy épület károsodása.
Az egynapos konferenciát a könnyebb elérhetőség érdekében három különböző helyszínen 2017. május 16-án, Kolozsváron, a Bethlen Kata Diakóniai Központban (Kolozsvár, Str. Ponorului 1.), 2017. május 17-én Szovátán, a Teleki Tanulmányi Központban (Szováta, Str. Trandafirilor 147.) és 2017. május 18-án Csíkszeredában, a Jakab Antal Tanulmányi Házban (Csíkszereda, Szék útja 147.) rendezi meg a Teleki László Alapítvány. A rendezvény ökumenikus, a szervezők szeretettel várják a római és görög-katolikus, a református, az unitárius és az evangélikus felekezet lelkipásztorait és gyülekezeteinek képviselőit is.
A képzésekről bővebb információ Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen, illetve a +36 1 224 3832 telefonszámon kérhető
A képzésekre a csatolt regisztrációs lappal lehet jelentkezni.

Regisztrációs lap

Program

Megújuló Örökség XVIII. Kalotaszeg, Mezőség

kiszsolna th

Megújuló Örökség XVIII.

Kalotaszeg, Mezőség 2017. június 9-10-11

Konferencia felhívás

A Rómer Flóris Tervről rendeztek tanácskozást Budapesten

IMG 9479 thMegújuló magyar műemlékek a Kárpát-medencében címmel rendezett nemzetközi műemlékvédelmi konferenciát a Miniszterelnökség Kulturális Örökségvédelemért Felelős Helyettes Államtitkársága, a Teleki László Alapítvány közreműködésével 2016. december 6−7-én, Budapesten, az Országos Széchényi Könyvtárban. A magyarországi és kárpát-medencei műemlékvédő szakemberek részvételével zajló tanácskozás a Rómer Flóris Terv idei eredményeinek bemutatásán túl lehetőséget teremtett a Kárpát-medencében dolgozó szakemberek konzultációjára és szakmai vitákra is.

A tanácskozást dr. Puskás Imre, a Miniszterelnökség Kulturális Örökségvédelemért Felelős Helyettes Államtitkára nyitotta meg, aki felidézte, hogy a Rómer Flóris Terv előzménye az 1999-ben indult Nemzeti Örökség Program volt, amelynek keretében jelentős források jutottak a Kárpát-medence számos pontjára. Ennek a programnak az „újraélesztett változata” a Rómer Flóris Terv, amelyre idén 200 millió forint állt rendelkezésre, jövőre pedig a tervek szerint 250 millió forintból gazdálkodhatnak.

A program keretében eddig mintegy száz külhoni magyar vonatkozású műemlék helyreállítása kezdődött meg a Teleki László Alapítvány közreműködésével. Egyedi döntések keretében 117 millió forint, a nyílt pályázati támogatásokból pedig 45 millió forint jutott a határokon túli magyar épített örökségre. Mindezeken túl azonnali segítséget nyújtottak a súlyos viharkárokat szenvedett kutyfalvi református templomnak és a program dolgozik azon, hogy megmentse az összeomlástól az erdélyi Kiszsolna szász evangélikus templomának szentélyét, amelyben Giotto di Bondone Navicella című elpusztult mozaikjának a hű freskómásolatát találták meg az év elején.

A munkálatokat koordináló Teleki László Alapítvány igazgatója a szakmai konferencia kapcsán elmondta: a hagyományteremtő szándékkal megrendezett eseményt a jövőben is, minden év decemberében megrendezik majd. Diószegi László hozzátette: azért is fontos ez a rendezvény, hogy a műemlékes szakmával és az érdeklődőkkel egyaránt megismertessék a Rómer Flóris Terv támogatásával megvalósuló legérdekesebb munkákat. Az idei konferencián több mint húsz előadás hangzott el. Kiemelkedően érdekes volt Volodimir Mojzsesz és Zsilenkó Mária előadása a kismuzsalyi és gerényi templomok környezetében végzett régészeti kutatásról, hiszen eddig a kárpátaljai templomok körül nem tudtunk ásatásokat folytatni. Ugyancsak különleges volt Lángi József és Terdik Szilveszter előadása a kis kárpátaljai falu, Fancsika eddig lappangó görög katolikus ikonosztázionról. Kollár Tibor a kiszsolnai evangélikus templomban fellelt Giotto freskó másolatok megmentésének diplomáciai csatározásairól tartott előadást, Sarkadi Márton pedig a módosi római katolikus templom felépítésének és gyors leromlásának történetéről számolt be.

A konferencia emlékezetes pillanata marad a Granasztói György díj A Kárpát-medence magyar műemlékeiért kitüntetés átadása – tette hozzá Diószegi László. Az igazgató elmondta: a kitüntetést olyan személy veheti át, aki kiemelkedően sokat tett a Kárpát-medence magyar műemlékeinek megóvásáért. A Teleki László Alapítvány kuratóriuma által alapított díjat idén először Káldi Gyula építésznek ítélték oda.

A konferencia első napján nyílt meg Mudrák Attila Templomok a végeken című fotókiállítása, amely 2017. január 14-ig látható az Országos Széchényi Könyvtár Ereklye kiállítóterében.

http://magyarhirlap.hu/cikk/73616/A_Romer_Floris_Tervrol_rendeznek_konferenciat_Budapesten

http://felvidek.ma/2016/12/jovore-tobb-penzbol-gazdalkodik-a-romer-floris-terv/

http://pestbuda.hu/cikk/20161206_az_epitett_oroksegrol_tanacskoznak

http://magyaridok.hu/belfold/karpat-medencei-magyar-vonatkozasu-epitett-orokseg-megovasa-cel-1233124/

 

Kiegészítő információk