Műemlékvédelmi tanulmányút Szabolcs-Szatmár-Bereg megye műemléktemplomaiban

szabolcs szatmar bereg2szabolcs szatmar bereg A Teleki László Alapítvány a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával és a Magyarország Ungvári Főkonzulátus közreműködésével 2015. május 6-án és 7-én műemlékvédelmi továbbképzést szervez a műemléktemplomokban szolgáló lelkipásztorok, a műemlékvédelemmel foglalkozó szakemberek részére. Az első napon Beregszászon a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán előadások hangoznak el az építészet, fa, textil, falkép és papírrestaurálás, művészettörténet témakörökben és a meghívottak konkrét kérdéseikre is választ kapnak. A második napon magyarországi szakmai bejárásra kerül sor, amelynek keretében meglátogatják a lónyai, csarodai, márokpapi és tarpai műemléktemplomokat, ahol a magyarországi szakemberek beszélnek a templomok műemléki helyreállításának kérdéseiről.

Az első nap programja

A második nap programja 

Középkori templomok útja - Művészet és vallás a Felső-Tisza-vidéken - Konferencia, könyvbemutató és kiállítás

kozepkori templomok utja th Konferencia, könyvbemutató és kiállítás

2015. április 23. Nagyvárad

Lorántffy Zsuzsanna Egyházi Központ

Plakát

Program 

Megújuló épített örökségünk - Értékmentés a Kárpát-medencében c. kiállítás Székelyudvarhelyen

plakat kiallitas udvarhely

2015. január 21. 17.00 óra Székelyudvarhely, Haáz Rezső Múzeum

A Határon túli magyar vonatkozású épített örökség felújítása c. program eredményeit bemutató tárlat Székelyudvarhelyre érkezik. A kiállítást megnyitja Csibi Krisztina a Magyarság Háza igazgatója és Miklós Zoltán a Haáz Rezső Múzeum igazgatója.

Meghívó 

Megújuló örökség és a Restaurálások Erdélyben c. kiállítások a Várkert Bazárban

varbazar2014

A Nemzetpolitikai Államtitkárság felkérésére a Magyar Diaszpóra Tanács IV. ülésén a Várkert Bazár nagytermében került megrendezésre a Megújuló örökség és a Restaurálások Erdélyben c. kiállítás. A tárlatok az elmúlt években a magyar állam támogatásával, a Teleki László Alapítvány bonyolításában végzett határon túli műemlék restaurálási és felújítási munkálatokat mutatják be.

 

Kiegészítő információk