Végéhez közeledik a küküllővári református templom felújítása

kukullovar17 th

Az erdélyi falu központjában álló 11.-12. században épült műemlék valószínűleg háromhajós, főesperesi templom volt. Ma is álló tornya német források szerint 11. századi. Az Árpád-kori templomot több ízben átépítették román, később gótikus stílusban. A torony oldalán 13. századi tatár fejet ábrázoló freskó, a templomban középkori freskók láthatóak. A három évvel ezelőtti felújítás a torony újrazsindelyezésével kezdődött, majd elkészült a teljes torony újrafedése és a szentély tetőszerkezetének helyreállítása. A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, a Teleki László Alapítvány szervezésében zajló munkálatoknak köszönhetően idén tavasszal újra birtokba vehette a felújított templomhajót a gyülekezet. A teljes körű felújítás utolsó szakaszában újravakolták és kifestették a templomhajótól fallal elválasztott használaton kívüli szentélyt. A régészeti feltárást követően pedig elkészült a kriptához vezető lépcső, és a tégla aljzat, valamint elkezdődött a rossz állapotban lévő kőrészletek restaurálása is.

Befejeződött a kálnoki unitárius templom harangláb felújítása

kalnok th

A Sepsiszentgyörgy közelében fekvő település 17. századi unitárius templomának zsindellyel fedett fa haranglába a vidék legnagyobb és építészetileg is különleges építménye. Tornyában 1773-ban öntött, műemlék értékű harang szól. A 18. század végén emelt harangláb faszerkezete három éve roppant meg. A folyamatos beázások és elégtelen csapadékvíz elvezetés miatt a faépítmény szerkezetén biológiai károsodások jelentek, harangozásra alkalmatlanná vált, a ′60-as években készített zsindelyfedés pedig elöregedett. Két éve a szakemberek megerősítették a torony szerkezetét és elvezették a csapadékvizet is. Idén, a Teleki László Alapítvány koordinálásában, Bálint Ferenc közreműködésével megtörtént a zsindelyhéjazat teljes cseréje.

 

A bodrogszentesi református templom ünnepélyes átadása

bodrogszentes atadas thA Teleki László Alapítvány és a Szlovákiai Református Keresztény Egyház tisztelettel meghívja Bodrogszentesre (Szlovákia) a Rómer Flóris Terv keretében felújított bodrogszentesi református templom ünnepélyes átadására 2017. június 17-én, 11.30 órára.

A hálaadó Istentiszteletet Főtiszteletű Fazekas László, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke tartja. Köszöntőt mond Dr Diószegi László a Teleki László Alapítvány igazgatója, a felújított templomot bemutatja Káldi Gyula építész, a Teleki László Alapítvány kuratóriumának tagja. Az eseményre a reformáció 500 éves jubileuma alkalmából a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház által szervezett Zempléni Egyházmegyei Napon kerül sor.

Meghívó

Új héjazatot kapott a módosi római katolikus templom sekrestyéje

modosAz 1911-1913 között épült, vajdasági római katolikus templom tetőzete 1978-ban egy villámcsapás következtében égett le. Az ezt követően felépült acélszerkezetű, alacsony hajlásszögű védőtető ugyan megmentette az egyhajós, nagyméretű, keresztházzal és sokszögben záródó szentéllyel ellátott, keletelt tájolású épületet, de tető számos károsodás forrásává vált. A módosi gyülekezetnek a második világháború óta érdemi, igényes felújítási, karbantartási munkára nem jutott ereje, így a templom, értékeihez képest, rendkívül méltatlan állapotba került. Sérülései közül a sekrestye tetőzetének beszakadása a legsúlyosabb, amelyet egy fiálé ledőlése okozott. A Rómer Flóris Terv támogatásából, a Teleki László Alapítvány koordinálásával végzett sürgősségi, állagmegóvási munkák keretében most elkészült a fémlemez héjazatának cseréje, amely így már megakadályozza a sekrestye állapotának további romlását.

 

Megújult a bodrogszentesi református templom

bodrogszentesA felvidéki, 13. századi eredetű, 15. század végén átépített és a 20. század elején bővített templom teljes körű helyreállítása a Magyar Kormány támogatásával 2005-ben kezdődött meg. Megtörtént a tető és a toronysisak újrahéjjalása, a középkori kőkeretek valamint az 1794-ben készült festett famennyezet és karzatmellvéd restaurálása. A munkálatok befejező ütemeként csapadékvíz elvezető rendszert telepítettek, helyreállították a több helyen hiányos vakolatot, újrafestették a már elszíneződött, megrongálódott homlokzatot, megtisztították a kőkereteket és megtörtént a zsindelyfedésű toronysisak impregnálása is. A Teleki László Alapítvány koordinálásával zajló felújítást a külhoni magyar műemlékek helyreállítását segítő Rómer Flóris Terv támogatta. A megújult templom ünnepélyes átadása a reformáció 500 éves jubileuma alkalmából szervezett III. Zempléni egyházmegyei református fesztivál keretében, 2017. június 17-én lesz. A templombelső körpanorámás felvételei itt tekinthetők meg:

http://www.refzem.eu/images/Templomok/szentes_panorama.swf

 

Kiegészítő információk