Sajtótájékoztató a borsi Rákóczi kastély felújításáról

borsi tha

Február 14-én dr. Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára és dr. Diószegi László, a II. Rákóczi Ferenc nonprofit szervezet igazgatója a sajtótájékoztatón ismertette a borsi Rákóczi-kastély felújítási terveit. A Magyar Kormány több mint 800 millió forintot biztosít a felújítási munkálatok első szakaszára, a rekonstrukció lebonyolításával a II. Rákóczi Ferenc nonprofit szervezetet bízta meg.

http://felvidek.ma/2018/02/sajtotajekoztato-a-borsi-rakoczi-kastely-felujitasarol/

http://www.kormany.hu/hu/miniszterelnokseg/parlamenti-allamtitkar/hir/teljesen-felujitjak-ii-rakoczi-ferenc-szulohazat-borsiban

http://www.hirek.sk/video/20180215205036/Magyarorszagi-tamogatasbol-indul-a-borsi-Rakoczi-kastely-teljes-felujitasa.html

https://www.beol.hu/orszag-vilag/felujitjak-ii-rakoczi-ferenc-szulohazat-borsiban-1181023/

http://www.korkep.sk/cikkek/friss-hirek/2018/02/15/teljesen-felujitjak-ii-rakoczi-ferenc-szulohazat-borsiban

https://www.szoljon.hu/orszag-vilag/felujitjak-ii-rakoczi-ferenc-szulohazat-borsiban-987983/

http://www.blikk.hu/galeria/teljesen-felujitjak-ii-rakoczi-ferenc-szulohazat-fotok/sf4vvv9

https://pannonhirnok.com/teljesen-felujitjak-ii-rakoczi-ferenc-szulohazat-borsiban/

https://frissvideok.hu/regionalis/983305-video-magyarorszagi-tamogatasbol-indul-a-borsi-rakoczi-kastely-teljes-felujitasa

https://magyaridok.hu/kulfold/teljesen-felujitjak-ii-rakoczi-ferenc-szulohazat-borsiban-2800284/

https://eurocom.wordpress.com/2018/02/15/ii-rakoczi-ferenc-szulohaza-2020-ra-teljes-szepsegeben-es-pompajaban-tundokolhet-felvidek-ma/

Sajtótájékoztató a borsi Rákóczi Ferenc kastély felújításáról

Borsi th

2018. február 14-én 14 órától a borsi Rákóczi várkastélyban sajtótájékoztatót tart dr. Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára és dr. Diószegi László, a II. Rákóczi Ferenc nonprofit szervezet igazgatója a várkastély felújításával kapcsolatosan. Több mint 800 millió forintot biztosított a Magyar Kormány a borsi Rákóczi kastély felújítására és kötött szerződést a munkálatok megszervezésével és lebonyolításával megbízott II. Rákóczi Ferenc nonprofit szervezettel. A kelet-szlovákiai település XVI. században épült kastélyát Lórántffy Zsuzsanna és I. Rákóczi György építtette ki pompás reneszánsz kastéllyá. Itt született 1676 márciusában II. Rákóczi Ferenc fejedelem. Az épület 1711 után az Aspremont, a Trautschon, az Erdődy, majd Szécsényi családok tulajdona volt. A kastélyt 1945-ben államosították, a nyolcvanas évekig iskolaként, munkásszálásként, raktárként használták, majd 1990-ben a borsi önkormányzat tulajdonába került. Első felújítása a nyolcvanas évek végén kezdődött meg, de 1990-ben félbeszakadt. Csaknem egy évtizeddel később szlovák és magyar állami támogatásból, valamint pályázati pénzekből ismét elkezdődött a rekonstrukció, de forráshiány miatt 2006-ban újra megálltak a munkálatok. A várkastély felújításának Áder János köztársasági elnök és a szlovák elnök adott újabb lendületet, amikor a felek megerősítették, hogy a két ország együttműködik az épület felújításában. A tervek szerint a kastély teljes körű felújítását követően a kastélyban II. Rákóczi Ferenc életét és korát bemutató kiállítás kap helyet.

Befejeződött az ungvári Skanzenben található viski magyar parasztház tetőfelújítása

ungvar18 th2A kárpátaljai ungvári Skanzen Múzeum egyetlen magyar népi építészeti emléke a Viskről áttelepített, jellegzetes magyar falusi ház. Magas, meredek kontyolt zsindelyes nyeregtetőjével, arányos, gyönyörűen faragott oszlopaival, tornácával kitűnik a környező épületek közül.

Az épület hagyományos zsindelyfedéssel készült, ami az évtizedek során rendkívül rossz állapotba került: a tetőzet több helyen kilyukadt és a hosszú ideje fennálló beázások miatt a padlástérben könnyező házigombafertőzést észleltek. 2016 novemberében tartott helyszíni bejárás alkalmával már kiterjedt fertőzés volt látható, így a még egészséges szerkezetek megmentése érdekében sürgős beavatkozásra volt szükség. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja Együttműködésének és Összehangolt Fejlesztési Feladatainak Kormányzati Koordinációjáért Felelős Kormánybiztosság segítségének, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásának köszönhetően, a Teleki László Alapítvány el tudta kezdeni a viski ház tetőszerkezet-javításának és a zsindelyhéjazat teljes cseréjének lebonyolítását.

A munkálatok első ütemében a tető ideiglenes fóliázást kapott és speciális faanyagvédő szerrel megakadályozták a könnyező házigomba terjedését. A második ütemben került sor a régi zsindely héjazat, a lécezés és a fertőzött szerkezetek – szarufák, födém felső borítása – lebontására; a tető portalanítására; a tetőszerkezet megerősítésére – szarufák alátámasztása új székoszlopokkal minden szaruállásnál –; valamint a födém- és fedélszerkezet kezelésére, gombamentesítésére – kétszeri kenéssel. A tetőszerkezet felújítása újra lécezéssel és zsindelyezéssel – egyenes végű, hasított zsindellyel – fejeződött be, amelyhez gázolaj-kátrány keverékében kifőzéssel telített, impregnált elemek kerültek felhasználásra.

A gombafertőzés megszüntetését Szabó József farestaurátor szakmai tanácsadását követve végezték. A munkálatok a megrendelő Teleki László Alapítvány felügyeletével, helyszíni bejárásokkal folytak. Szakmai felügyelet: Káldi Gyula, építész; építéskivitelezés: Stark István.

 

A köröskisjenői református templom helyreállítása

koroskisjeno th

A 13. századi eredetű templom teljeskörű helyreállítása évekkel ezelőtt kezdődött el. A Rómer Flóris Terv keretében 2016-ban a külső homlokzatok restaurálása történt meg. A Köröskisjenői Református Egyházközség által 2017-ben benyújtott további támogatási kérés a munkálatok folytatásaként a fedélszék teljes átépítését irányozta elő. A Rómer Flóris Terv erre 4 m Ft összegű támogatást biztosított, amelyből a tető rendkívül rossz állapotban lévő horganyzott lemez héjazatának és fektetett csatornájának, valamint a fedélszék több jelentős fa szerkezeti elemének, a koszorúgerendáknak, szarufáknak és egyes kötőgerendáknak a cseréje valósult meg. A jelentős szerkezeti beavatkozással járó munkálatok miatt elkerülhetetlenné vált a tető szétbontása és átépítése, az eredetihez közelebb álló idommal, meredekebb dőlésszöggel, hódfarkú cserép borítással. A korábbi falkutatás nyomán igen jelentős román kori homlokzati részletek kerültek elő. Ezeket maradéktalanul be lehetett mutatni: az újkori vastag cementes vakolat alól láthatóvá vált az eredeti lábazat, a falpillérekként ható lizénák, a keskeny tölcséres bélletű, félkörívesen záródó ablakok maradványai – melyek alapján vissza lehetett állítani a román kori nyílásrendszert -, a felső párkány alatti farkasfogsor valamint egy érdekes, eredetileg a falsíkból enyhén kidomborodó keresztábrázolás. A helyreállítás nyomán így a XIX. században szinte teljesen jellegét vesztett épület visszanyerte középkori állapotát. Jól elkülöníthető rajta a két Árpád-kori építési fázis: egy korábbi, valószínűleg tatárjárás előtti, kisméretű – az újkorban apszisát vesztett – hajót utólag, a XIII. század második felében bővítették egy tágasabb, lizénatagolásúval, melyet az apró töredékekből ítélve részben külső falkép is díszített. Az előbbi fázis lépcsős bélletű déli kapuja eredeti formájában látható, a másodiknak a szintén oromzatos nyugati kapuját nagyrészt takarja az 1799-ben épült torony. A Rómer Flóris Terv támogatásának köszönhetően a templom a mezőtelegdi mellett a legértékesebb felújított Sebes-Körös-völgyi műemlékké válhat. A helyreállítási munkálatokat a Frudalma Construct Kft – Kállai Szabolcs Dénes végezte.

Latorcai Csaba helyettes államtitkár nyilatkozata a borsi várkastély felújításáról

Borsi th

800 millió forintos támogatást nyújt a Magyar Kormány a borsi Rákóczi-várkastély felújítására – közölte a Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára. Latorcai Csaba elmondta, az erről szóló szerződést várhatóan még a napokban aláírják. A támogatást a külhoni magyar vonatkozású műemlékek megóvásával foglalkozó Teleki László Alapítvány kapja meg, ők használják fel és kötik meg a szükséges szerződéseket.

A helyettes államtitkár kiemelte: szeretnék úgy rendbe hozni a felvidéki településen található kastélyt, ahogyan egykor, a fejedelem korában kinézett, s a későbbiekben olyan konstrukciót szeretnének kitalálni, amely önfenntartóvá teszi a létesítményt. A tervek szerint a kastélynak szállás és vendégfogadási funkciója lehet. A teljes program becsült összköltsége másfél milliárd forint.

Latorcai Csaba hozzátette: a ma Szlovákia területén található kastély nemzetpolitikai szempontból és a felvidéki magyarság identitásának megőrzésében egyaránt kiemelkedő műemlék, a magyar kormány ezért tartja fontosnak, hogy jelentős összeggel támogassa annak felújítását és hasznosítását.

Az épület felújításán egyébként jó néhány éve dolgoznak a magyar szakemberek, a források többségét eddig is a magyar költségvetés biztosította. A rekonstrukció eddig mindig megtorpant, ám a kastély egyes részleteit már sikerült megújítani. (Forrás: MTI)

 

Kiegészítő információk