Idén is „Egy nap Budapesten”

parlament 14 th

Négyszáz erdélyi, kárpátaljai, vajdasági és felvidéki diákot lát vendégül a Teleki László Alapítvány október két hétvégéjén. A program célja, hogy a határainkon túli magyar fiatalok olyan emlékezetes kiránduláson vegyenek részt Budapesten, amely erősíti a fiatalok Magyarországhoz, a magyar kultúrához való kötődését, erősíti magyar identitásukat.

Október 15-én Erdélyből gyimesközéploki, Kárpátaljáról viski, Vajdaságból muzslyai, Felvidékről királyhelmeci diákok érkeznek, október 22-én Erdélyből beszterce-naszódi, Kárpátaljáról palágykomoróci, Vajdaságból adai, Felvidékről nagyidai diákok vesznek részt a programon. A vendégek meglátogatják Budapest kiemelkedő nevezetességeit, megtekintik a Művészetek Palotájában a Páva matiné – Néptáncos ismeretterjesztő műsort a Fölszállott a Páva televíziós népzenei és néptáncos műsor résztvevőivel, ellátogatnak a Parlamentbe, majd egy esti séta keretében megtekintik a budai Vár nevezetességeit is. A 200-200 diák vendéglátása a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának segítségével, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósul meg.

Hamarosan befejeződik a küküllővári református templom teljes körű felújítása

kukullovar thA különleges freskójáról is nevezetes 11.-12. században épült műemlék renoválása a torony újrazsindelyezésével kezdődött, majd elkészült a teljes torony újrafedése és helyreállították a szentély tetőszerkezetét is. A teljes körű felújítás során megtörtént a templom homlokzatának helyreállítása, a középkori részletek és újabb freskómaradványok feltárása. Újravakolták és kifestették a templomhajótól fallal elválasztott használaton kívüli szentélyt. A régészeti feltárást követően elkészült a kriptához vezető lépcső, és a tégla aljzat, valamint elkezdődött a rossz állapotban lévő kőrészletek restaurálása is. A befejezéshez közeledő munkálatok a gótikus ablakok ólomüveggel történő helyreállításával folytatódnak. A megújult templom átadására 2017. november 19-én hálaadó Istentisztelet keretében kerül sor.

 

Megújul az ungvári Skanzenben található viski magyar falusi ház tetőszerkezete

ungvar thAz ungvári szabadtéri néprajzi múzeum létesítéséhez a 50-es évek végén - a 60-as évek elején láttak hozzá. Szakértők járták be Kárpátalja falvait, felmérték, milyen épületeket érdemes lebontani, Ungvárra szállítani és ott eredeti formájukban újra felépíteni.

A kárpátaljai ungvári Skanzen Múzeum egyetlen magyar népi építészeti emléke a Viskről áttelepített jellegzetes magyar falusi ház. Magas, meredek kontyolt zsindelyes nyeregtetőjével, arányos, gyönyörűen faragott oszlopaival, tornácával kitűnik a környező épületek között. Az épület hagyományos zsindelyfedéssel készült, ami az évek során rendkívül rossz állapotba került.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja Együttműködésének és Összehangolt Fejlesztési Feladatainak Kormányzati Koordinációjáért Felelős Kormánybiztosság segítségével, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt támogatásával, a Teleki László Alapítvány lebonyolításában elkezdődhetett a viski ház tetőszerkezetének javítása, a zsindelyhéjazat teljes cseréje.

A Rómer Flóris Terv segítette a losonci Ráday-kripta megújulását is

Szalagatvagas thIdén nyáron ünnepélyes keretek között átadták Losonc református temetőjében Ráday Pál (1677-1733) felújított családi kriptáját. A temető legrégibb sírhelyén, a sírkamra felett négy pillérre támaszkodó keresztboltozatos kriptaépület teljes külső és belső felújítása során megújult a tetőhéjazat, a falak vakolata, a díszrácsok és a kapu. Az alapok szellőzését és nedvességvédelmét biztosító szivárgórendszer, új padlóburkolat és járda készült az építmény köré. A munkálatokat Losonc városának Önkormányzata a Magyar Kormány Rómer Flóris Tervének 2016-os támogatásával indította. A helyreállítás kivitelezője a losonci Proxima Kft. volt.

http://felvidek.ma/2017/07/atadtak-a-felujitott-raday-kriptat-losoncon/ http://orientpress.hu/cikk/2017-07-08_megujult-a-losonci-raday-kripta http://ujszo.com/online/regio/2017/07/10/atadtak-a-felujitott-raday-kriptat-losoncon http://www.korkep.sk/cikkek/kultura/2017/07/09/atadtak-losoncon-a-felujitott-raday-kriptat-beszamolo-es-kepriport http://www.reformata.sk/mutat/4397/ http://www.evangelikus.hu/node/13283?language=sk http://frissvideok.hu/regionalis/911404-video-magyarorszagi-tamogatassal-megujult-a-losonci-raday-kripta http://www.hirek.sk/video/20170711211449/Magyarorszagi-tamogatassal-megujult-a-losonci-Raday-kripta.html

Gerény – rotunda görög-katolikus templom munkálatai

gereny17 thA rotunda keleti és déli oldala mellett 2016-ban régészeti feltárással a 13-17. századi külső szintig lesüllyesztették a terepszintet és részlegesen feltárták a hevenyészett, kőből rakott körítőfal egy szakaszát. A nyár folyamán elkészült a templom környezetének kertépítészeti rendezése, a drénvezetékek elhelyezése és tizenöt méter hosszúságban megtörtént a feltárt támfal újrafalazása is. A korabeli szintre süllyesztett terület és a jelenlegi terepszint közötti áthidalására a sekrestye északkeleti sarkánál 4 fellépésből álló téglalépcső készült.

A kertrendezési munkák mellett tavasszal megtörténik a templom külső újravakolása is. A homlokzatok nagy részéről 2017-ben távolították el az erősen cementes vakolatot, melynek nyomán néhány újabb, bár korábbról már ismert középkori részlet került felszínre. Ilyen a rotunda egykori déli bejárata, egyik karéjának ugyancsak elfalazott résablaka. E részletek bemutatása is célja a jelenlegi homlokzat-helyreállításnak. A homlokzatok újravakolása a középkori felületképzést felidézve történik meg, melyhez festőrestaurátori művezetés nyújt segítséget.

Kiegészítő információk