Műemlékvédelem Erdélyben VII.

szovata th VII d

2016. április 1-3.
Teleki Oktatási Központ, Szováta

A konferencia célja lehetőséget biztosítani az elmúlt időszak erdélyi műemlék helyreállításaihoz, a műemlékekhez és ingó örökségünkhöz kötődő kutatások, valamint a különböző örökségvédelmi programok bemutatására. A konferencián előadást tart Dr. Diószegi László, a Teleki László Alapítvány igazgatója is.

Program

 

Megújuló épített örökségünk - Értékmentés a Kárpát-medencében c. kiállítás Csicsón

komarom 2016. február 29. 18.00 óra

Csicsó, a volt református iskola épülete

A Határon túli magyar vonatkozású épített örökség felújítása c. program eredményeit bemutató tárlat Csicsóra érkezik. A kiállítást megnyitja Csibi Krisztina a Magyarság Háza igazgatója, köszöntőt mond Dr. Somogyi Alfréd esperes és Lévai Attila lelkész.

Plakát

Megújuló épített örökségünk - Értékmentés a Kárpát-medencében c. kiállítás Komáromban

komarom 2015. december 11. 14.00 óra

Komárom, Selye János Egyetem Református Teológiai Kar - Tiszti Pavilon

A Határon túli magyar vonatkozású épített örökség felújítása c. program eredményeit bemutató tárlat Erdélyi körútja után Komáromba érkezik. A kiállítást megnyitja Csibi Krisztina a Magyarság Háza igazgatója és Lévai Attila, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház esperese, köszöntőt mond S. Sebestyén József építész. 

Meghívó

Plakát

Rómer Flóris terv helyszíni konzultációk

romer2 A 2016-ban elinduló Rómer Flóris terv hatékony lebonyolítása érdekében Káldi Gyula építész és Diószegi László igazgató 2015. november 17-20. között helyszíni konzultációt tartott néhány felvidéki és kárpátaljai műemlék templomban. A konzultációk célja, a személyes kapcsolatfelvétel volt a programba bevonható műemlékek tulajdonosaival, kezelőivel, a helyi szakemberekkel. A felvidéki bejárás során megtekintették a zsípi, tornaljai, zempléni, bodrogszentesi, iskei református templomokat, valamint helyszíni szemlét tartottak a királyhelmeci zsinagógában. Kárpátalján Bátfa, Palágykomoróc, Huszt, Técső, Visk református templomaiban, valamint a gerényi rotundánál tartottak helyszíni bejárást. Ungváron tárgyalást folytattak az Ungvári Egyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Régészeti Tanszékének munkatársaival a kismuzsalyi romtemplom 2016 évi régészeti feltárásáról.

 

A siteri templom átadása

tabla atadas th Az anyaországi támogatással felújított, kivételesen értékes síteri református templom ünnepélyes átadására 2015. október 17-én került sor. A hálaadó Istentiszteletet Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke tartotta. Köszöntőt mondott Dr. Puskás Imre a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkára és Káldi Gyula építész, a Teleki László Alapítvány kuratóriumának tagja.

Sajtó

 

Kiegészítő információk