Kárpátalja és Borsi az Echo TV-ben

palágykomoróc thAz Echo Tévé Építészet XXI. című műsorának karácsonyi kiadásában főszerep jutott a Teleki László Alapítványnak és a Rómer Flóris Tervnek: a műsorban bemutatták legújabb kárpátaljai felújításainkat és a borsi Rákóczi-kastélyon végzett munkálatokat. A műsorban megszólal többek között Dr. Földváry Gábor örökségvédelmi ügyekért felelős miniszteri biztos, Dr. Diószegi László, a Teleki László Alapítvány igazgatója és Káldi Gyula építész.

https://www.echotv.hu/videok/2018/12/23/epiteszet-xxi/6939?fbclid=IwAR3ze42u4OOdTHApQw5A-sJc7PGgYKcFIqwS_DMAskNycKNWpL45WYL4weQ

Év végi helyzetjelentés Borsiból: terv szerinti haladás mindkét épületen

borsi18b th

A borsi Rákóczi-kastélyról nemrég azt írtuk: ha továbbra is jól, a tervezett ütemben halad a felújítás, tartható a 2020-ra előirányzott átadás.

 Az év végi helyszíni szemle során tapasztaltak azt bizonyítják, hogy a terv szerinti befejezésre továbbra is minden esély megvan.

 A B – vagyis az 1940-es évek felújításakor Lux Kálmán műépítész által a kastély hátsó frontján felhúzott – épület tetejét elbontották, a zárófödém szintjén elkészült az új vasbeton koszorú. A földszint fölött lévő közbenső és a záró acélszerkezetű födém cserélendő gerendáit kibontották, az újakat beépítették. Elhelyezték a gerendasoron tervezett trapézlemez terítését, elkészült a vasszerelés és bebetonozták a födémeket.

 Megkezdődött a tetőszerkezet ácsolása, a sárgerendákat hiánytalanul rögzítették, a keleti szárny főszaruállásainak fedélszékeit felállították. Az épületben ezenkívül a padlósüllyesztéssel kapcsolatos régészeti feltárások és azok dokumentálása is folyamatban van.

Ami az A, vagyis főépületet illeti, itt a nyugati szárnyon teljes terjedelemben elbontották a tetőszerkezetet, az épületszárny déli felében a közbenső és a zárófödémet. A nyugati szárnyon lévő elkészült a falegyen falazása, valamint a vb, koszorú betonozása.

A nyugati szárny oromfaltól északra eső szakaszán valamint az északi szárnyon megácsolták a tetőszerkezetet és azt fóliaterítéssel védték be. A földszinten elbontották a tervezők által kijelölt falakat, kialakították az új, közbenső acélszerkezetű födém gerendáinak helyét. Az acélgerendák beépítése megtörtént és bebetonozták a közbenső vb födémlemezt. A padlószint süllyesztéséhez szükséges régészeti szondázások itt is megkezdődtek, egyidejűleg folyamatos a padozat alatti talajcseréhez szükséges földkitermelés.

Továbbra is sokan látogatják az Ideje az építésnek kiállítást Visken

visk18 th

Újabb képeket kaptunk az Ideje az építésnek kiállításról. A kárpátaljai Visk polgármesteri hivatalának második emeleti kiállítótermében látható tárlat december 1-jén nyílt meg, és azóta sokan meglátogatták.

A megnyitón Diószegi László, a Teleki László Alapítvány igazgatója így beszélt az alapítvány Kárpátaljához fűződő viszonyáról, és arról, hogy a korábban az anyaországban bemutatott kiállítást miért éppen ide hozták először a határon túli helyszínek közül: „Azért Viskre hoztuk el először a kiállítást, mert Kárpátalját a széléről indulva szeretnénk bejárni. Visk központi helyszíne a mi munkánknak, egyrészt azért, mert itt a református templomon dolgoztunk, másrészt a tájház res­taurálása is hozzánk kapcsolódik, valamint viskiekkel dolgozunk az első pillanattól kezdve a restaurálási munkákon. Így több szálon kapcsolódunk a településhez.”

Diószegi László a megnyitón a Kárpátaljalap.net kérdésére elmondta azt is, hogy terveznek újabb kárpátaljai projekteket is. Éppen most készülnek a sárosoroszi református templom felújítására, Nagybégányban pedig tavasszal kezdődik el a munka. De tervezik Csepében és Beregardóban, valamint Szőlősgyulán is a református templomok felújítását, ezenkívül Nagyszőlősön a ferences rendház tetőzetének megjavítását is.

Az Ideje az építésnek Visken január közepéig látható, utána folytatja Kárpát-medencei vándorútját -- hogy merre megy tovább, arról nemsokára hírt adunk.

<p>

</p>

Tiszabökényi görögkatolikus fatemplom felújítása - sajtóvisszhang

tiszabokeny sajto th

A Rómer Flóris Terv keretében, a Teleki László Alapítvány lebonyolításában zajlott a kárpátaljai Tiszabökény különleges görögkatolikus fatemplomának felújítása. A templomot december-1-jén szentelték fel, a sajtó élénk érdeklődése mellett. Néhány sajtómegjelenés a sok közül: 

Riport a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában a szentelésről és a templomról (felülről a harmadik hanganyag): 

https://www.mediaklikk.hu/cikk/2018/12/08/vasarnapi-ujsag-tanitsunk-magyarorszagert/

Káldi Gyula építész, a műemléki felújítás tervezője a Kossuth Rádió Gondolat-jel című műsorában (a beszélgetés 11:19:40-től hallható): 

https://www.mediaklikk.hu/radio-lejatszo-kossuth/?date=2018-12-09_11-07-00&enddate=2018-12-09_12-04-00&ch=mr1&fbclid=IwAR2DK2X6p3jnWqprrqWU2bn47JSyJLsqlueArZ0OQ_bOQrGGm33erLPjvCo

"Az őseink műve nem vész el" -- mondja Demkó Ferenc, a munkácsi görögkatolikus egyházmegye helynöke az ungvári TV21 riportjában, amelyben beszámolnak a tiszabökényi fatemplom felújításáról. Az anyagban megszólal Dr. Diószegi László, a Teleki Alapítvány igazgatója és Dr. Földváry Gábor örökségvédelemért felelős miniszteri biztos is. A templomszentelésről szóló rész 3:58-tól látható.

https://www.facebook.com/1981235361932919/videos/1961424350559463/

Cikk az Index Urbanistán a templomról és a helyreállításról: 

https://index.hu/urbanista/2018/11/22/kibontottak_a_cementhabarcsba_zart_gyonyoru_fatemplomot?fbclid=IwAR1otKyJFjhs4jtKCNGMNmPovgUND9f-nQ2CoF6rgiZOUvLrEJVdseGZRcY

Cikk az Építészfórumon: 

http://epiteszforum.hu/ujabb-fontos-allomasahoz-erkezett-a-romer-floris-terv

A Magyar Idők írása: 

https://magyaridok.hu/belfold/magyarorszagi-tamogatassal-ujult-meg-a-karpataljai-tiszabokeny-gorog-katolikus-fatemploma-3704555/

A kormany.hu-n megjelent írás:

http://www.kormany.hu/hu/miniszterelnokseg/teruleti-kozigazgatasert-felelos-allamtitkar/hirek/ideje-az-epitesnek-templomszenteles-es-kiallitas-megnyito-karpataljai-magyar-kozossegekben

Tudósítás a Kárpátaljalapon: 

https://www.karpataljalap.net/?q=node%2F42110

A Kárpátalja.ma cikke: 

http://www.karpatalja.ma/karpatalja/hitelet/felszenteltek-a-tiszabokenyi-gorogkatolikus-fatemplomot/

A Sokszínűvidék írása: 

https://sokszinuvidek.24.hu/viragzo-videkunk/2018/12/02/megmentettek-a-karpataljai-falu-250-eves-fatemplomat/

Folytatódik a kökösi unitárius templom teljes körű helyreállítása

kokos18 th

Kökös falu Sepsiszentgyörgytől 10 km-re délre, az Olt és Feketeügy szögletében fekszik. A mai települést 1461-ben Kewkews néven említik.

Kökös első, kis méretű egyetlen hajóból és félköríves szentélyből álló temploma a 13. és 14. század fordulóján épülhetett. Később hajójának északi falához sekrestyét toldottak. A templomot egy 1500 körüli tűzvészt követően bővítették, a félköríves szentély helyére a hajóval azonos szélességű szentélyt építettek, a falak magasságát növelték, azokat támpillérekkel erősítették. A 16. század második felében, a protestáns használatnak megfelelően lebontották a sekrestyét. A templom különálló harangtornya és déli portikusza a 18. században épült. 1954-ben a templom leégett, ezt követően helyreállították. A korabeli faberendezés elpusztult, de a középkori faragott kő részletek megmaradtak. A közelmúlt művészettörténeti kutatásai során a falak belső felületén freskók kerültek elő. Különlegesen értékes a déli fal egyik ablakának festett belső béllete, valamint a nyugati falon előkerült Szent László legenda töredék.

A Rómer Flóris Terv támogatásával, a Teleki László Alapítvány lebonyolításában 2016-ban a tetőszerkezet, falszerkezet helyreállítási munkálatai készültek el. 2017-ben a templom külső helyreállítása, majd tereprendezési munkálatok történtek. 

2018-ban folytatódnak a munkálatok a templom belső felújításával, valamint a harangtorony és a kerítőfal felújításával. 

p>

Kiegészítő információk