Hiba
  • [sigplus] Kritikus hiba: A galéria forrásául szolgáló images/rendezvenyek/petrozseny2015 mappát nem egy alapmappához viszonyított relatív útvonallal adta meg.

Befejeződött a kismuzsalyi templomrom tereprendezése

kismuzsaly

A falu főutcájától délre, a hátsó kertek kerítésvonalától mintegy 150 m távolságra a szántóföldön álló templomrom nyugat, azaz Beregszász felől az országúton érkezve már legalább 2 kilométer távolságról érzékelhető. A templomot 1657 nyarán Lubomirski herceg Észak-Magyarországra betörő katonái - Rákóczi György előző évi lengyelországi hadjáratát megbosszulandó - felgyújtották. Az épület azóta fedetlenül, használaton kívül áll. A Teleki László Alapítvány elvégezte a templomrom környezetének és a templom belsejének megtisztítását az elburjánzott növényektől, a templom falai köré állványzatot emelt. A növényirtás és az állványozás célja az volt, hogy lehetővé tegyük az alakhelyes felmérés elkészítését.

 

 

Elkezdődtek a marosszentimrei református templom felújítási munkálatai

marosszentimre

A ma is álló templom román kori részei – a hajó alapfalai, a sík mennyezet, a déli kapu félköríves kőkerete – a 12. századra utalnak. 1442 után Hunyadi János a régi templomot gótikus stílusban alakította át. A 15. században készült a sokszögzáródású szentély, a csúcsíves ablakok, a sekrestye ajtókerete, a külső támpillérek. Ekkor építették újjá a 4-5 m magas védőfalat, amely ma már csak romtöredékekben áll. Az egyházközség a 19. század óta Gyulafehérvár szórványa. A Teleki László Alapítvány bonyolításában a templom tetőfelújításával kezdődnek el a munkálatok.

 

 

Megújuló épített örökségünk - Értékmentés a Kárpát-medencében c. kiállítás Petrozsényben

[sigplus] Kritikus hiba: A galéria forrásául szolgáló images/rendezvenyek/petrozseny2015 mappát nem egy alapmappához viszonyított relatív útvonallal adta meg.

plakat petrozseny2015. szeptember 19. 16.00 óra

Petrozsény, Polgármesteri Hivatal-Márvány terem

A Határon túli magyar vonatkozású épített örökség felújítása c. program eredményeit bemutató tárlat Petrozsénybe érkezik. A kiállítást megnyitja Csibi Krisztina a Magyarság Háza igazgatója és Szász János plébános, köszöntőt mond Zákonyi Botond nagykövet, Kelemen Hunor az RMDSZ elnöke.

Meghívó

{gallery rows=1}images/rendezvenyek/petrozseny2015{/gallery}

Megújuló épített örökségünk– Értékmentés a Kárpát-medencében c. kiállítás Gyergyószentmiklóson

Plakat 2015 04 27

2015. április 27-én, 18.00 óra Gyergyószentmiklós, Tarisznyás Márton Múzeum

A kiállítást megnyitja Csibi Krisztina a Magyarság Háza igazgatója és Csergő Tibor a Tarisznyás Márton Múzeum igazgatója. A kiállítást bemutatja Dr. Diószegi László a Teleki László Alapítvány igazgatója. A kiállítás megnyitóján restaurátori és mesterség bemutatót tart Mihály Ferenc faanyag-restaurátor és Varga Sándor zsindelykészítő.

Meghívó 

Megnyílt a megújuló épített örökségünk – Értékmentés a Kárpát-medencében c. kiállítás Csíkszeredán

Megnyílt a Megújuló épített örökségünk – Értékmentés a Kárpát-medencében c. kiállítás Csíkszeredán

csikszereda2015

 A tárlatot 2015. március 4-én 18 órakor a Csíki Székely Múzeumban, Csibi Krisztina a Magyarság Háza igazgatója, Antal Attila Csíkszereda alpolgármestere nyitotta meg és Diószegi László a Teleki László Alapítvány igazgatója mutatta be. A kiállítás megnyitóján restaurátori és mesterség bemutatót tartott Mihály Ferenc restaurátor, Kiss Lóránd falképrestaurátor és Varga Sándor zsindelykészítő. 

Sajtóhírek:

 http://erdely.ma/kultura.php?id=182715&cim=megnyilt_csikszeredaban_a_megujulo_epitett_oroksegunk_cimu_kiallitas_audio

 http://nemzeti.net/megujulo-epitett-oroksegunk-kiallitas-nyilik-a-csiki-szekely-muzeumban-2896651.html

 http://szekelyhon.ro/archivum/offline/cikk/241417/kovekben-fennmaradt-kultura

 http://www.szekelyhon.ro/muvelodes/kovekben-fennmaradt-magyar-kultura

 

 

Kiegészítő információk