Templomszentelés Tiszabökényben, kiállításmegnyitó Visken

tiszabokeny visk th

December 1-jén két jelentős magyar vonatkozású eseményre került sor Kárpátalján: Tiszabökényben felszentelték és átadták a Rómer Flóris Terv keretében restaurált görögkatolikus fatemplomot, Visken pedig megnyílt az Ideje az építésnek című, a Rómer Flóris Terv felújításait bemutató kiállítás, amely ezzel elindult Kárpát-medencei vándorútjára.

Tiszabökényben Milan Sasik, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye püspöke mondott misét, a felújított templomot pedig Dr. Földváry Gábor, a Miniszterelnökség örökségvédelmi ügyekért felelős miniszteri biztosa adta át. Mint a püspök elmondta, a XVIII. században a Tiszán a Kárpátokból mai helyére úsztatott, két év alatt restaurált faépület a kárpátaljai görögkatolikusok egyetlen, csak magyar hívek által használt, fából készült temploma.

A templom történetéről és felújításáról itt

http://www.romerterv.hu/muemlekeink/tiszabokeny-gorog-katolikus-templom-karpatalja/ és itt https://index.hu/urbanista/2018/11/22/kibontottak_a_cementhabarcsba_zart_gyonyoru_fatemplomot?fbclid=IwAR11ydU9Vr1-Z01lPe5ZgDQ4uUsdxflRKEj-ifXPy7K4YOxjWNOjw4XgSIs

olvashat részletesebben.

Délután a Tiszabökénytől hatvan kilométerre lévő máramarosi koronavárosban, Visken folytatódott a helyi magyarság ünnepe: Dr. Földváry Gábor miniszteri biztos és Dr. Diószegi László, a Teleki László Alapítvány igazgatója nyitotta meg az Ideje az építésnek című kiállítást.

A tárlat a Teleki László Alapítvány és a Magyarság Háza közös rendezésében tárja a látogatók elé a 2015-ben útjára indított Rómer Flóris Terv eddigi eredményeit, a határainkon túli, kiemelkedően gazdag magyar vonatkozású épített örökséget, bemutatva a műemlékek felújítási folyamatait, valamint az alkalmazott építészeti és restaurátori beavatkozásokat. Az épületekről készült művészi fotók és ismeretterjesztő leírások mellett több eredeti tárgy, kordokumentum, műtárgymásolat, hang- és filmfelvétel is segíti, hogy a látottak az érdeklődők és a hozzáértők számára egyaránt emlékezetesek legyenek.

A város színeváltozása IV.

SzinevaltozasIV plakat online th

A város színeváltozása IV.

Építészeti átalakulások és történeti forrásai

2018. december 3.

Negyedszerre tartanak művészettörténeti konferenciát 2018. december 3-án, hétfőn 9 órától Marosvásárhelyen, a Maros Megyei Múzeum várbeli székhelyén A város színeváltozása IV. Építészeti átalakulások és történeti forrásaik címmel. A Marosvásárhely Műemléki Topográfiája program által szervezett konferenciasorozat negyedik kiadása a városkép átalakulásának kutatási módozataira, a levéltári és képi források értelmezési lehetőségeire összpontosít, egyes városrészek, épületek példáján keresztül. A helyi építészet hangsúlyaihoz igazodva idén kitüntetett figyelmet élvez a dualizmus korának építészete. Marosvásárhely mellett lesz szó Pécs, Lendva, vagy épp az alföldi városok építészetéről. További részletek a Marosvásárhely Műemléki Topográfiája projekt Facebook-oldalán, valamint a topographia.ro honlapon.

PROGRAM

9.00–9.30

Köszöntő

Soós Zoltán, igazgató, Maros Megyei Múzeum

Orbán János, projektvezető, Marosvásárhely Műemléki Topográfiája

9.30–10.00

Entz Géza (művészettörténész, Budapest): Forráskutatás és műemléki topográfia Magyarországon 1950-től

10.00–10.30

Pilkhoffer Mónika (egyetemi adjunktus, PTE, Modernkori Történeti Tanszék, Pécs): Lakóházépítészet Pécsett a dualizmus korában

10.30–11.00

Brunner Attila (segédlevéltáros, Budapest Főváros Levéltára, Budapest): Mezőváros és szecesszió

11.00–11.30

Sebestyén József (építész, műemléki szakmérnök, Budapest): Prevenció és inventarizáció – Alsólendva épített örökségének dokumentálása

11.30–12.00

Kávészünet

12.00–12.30

Szoleczky Emese (főmuzeológus, Hadtörténeti Múzeum, Budapest): Marosvásárhely első katonaiskolája: az alreáliskola 1908–1916/18

12.30–13.00

Földi Imelga (doktorandusz, BBTE, Kolozsvár): Szecessziós és „magyaros" lakóházak a marosvásárhelyi Kör utcában

13.00–13.30

Gál Zsófia (doktorandusz, BBTE, Kolozsvár): Lakóházak a századfordulón a marosvásárhelyi Iskola utcában

13.30–14.00

Orbán János (kutató, Maros Megyei Múzeum, Marosvásárhely): Lobenschusz József és Maetz Ervin marosvásárhelyi lakóházterveiről

14.00–14.30

Újvári Dorottya (doktorandusz, BBTE, Kolozsvár): Számadás képekben. A város vizuális reprezentálása a Marosvásárhely Hónapja eseményen 1936-ban

Sajtóvisszhang a tiszabökényi templomfelújításról

tiszabokeny th

Az Index Urbanista blogján november 22-én megjelent cikk, a tiszabökényi görögkatolikus templom felújításáról, az alábbiakban olvasható.

Tiszabökény

„Ideje az építésnek” kiállítás megnyitó - Visk

Plakat Visk KA thAz Ideje az építésnek c. kiállítás megkezdi Kárpát-medencei vándorútját Kárpátalján, Visken.

MEGNYITÓ: 2018. december 1. (szombat), 17.00 óra - Visk, Polgármesteri Hivatal, Ülésterem

A tárlatot megnyitja: Dr. Földváry Gábor, a Miniszterelnökség örökségvédelemért felelős miniszteri biztosa, Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója és Dr. Diószegi László, a Teleki László Alapítvány igazgatója.

A tárlat a Teleki László Alapítvány és a Magyarság Háza közös rendezésében tárja a látogatók elé a 2015-ben útjára indított Rómer Flóris Terv eddigi eredményeit, a határainkon túli, kiemelkedően gazdag magyar vonatkozású épített örökséget, bemutatva a műemlékek felújítási folyamatait, valamint az alkalmazott építészeti és restaurátori beavatkozásokat. Az épületekről készült művészi fotók és ismeretterjesztő leírások mellett több eredeti tárgy, kordokumentum, műtárgy másolat, hang- és filmfelvétel is segíti, hogy a látottak az érdeklődők és a hozzáértők számára egyaránt emlékezetesek legyenek.

Tiszabökényi görögkatolikus templom ünnepélyes felszentelése

image2 thA Teleki László Alapítvány és a Tiszabökényi Görögkatolikus Egyház tisztelettel meghívja Tiszabökénybe (Kárpátalja) a Rómer Flóris Terv keretében felújított tiszabökényi görögkatolikus templom ünnepélyes felszentelésére 2018. december 1-jén 11.00 órára. Az ünnepi Szent Liturgiát Milan Šašik, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye püspöke celebrálja, a felújított templomot átadja dr. Földváry Gábor, a Miniszterelnökség örökségvédelmi ügyekért felelős miniszteri biztosa.

Meghívó

Kiegészítő információk