A Rákóczi-kastély a két világháború között

archivum koh 08 thKiváló tanulmány jelent meg a Zempléni Múzsa című folyóiratban a borsi Rákóczi-kastély két világháború közötti történetéről. Komporday Levente írásából kiderül, hogy az épület ekkor sem volt éppenséggel biztonságban, még lebontása is felmerült: amikor a tulajdonos Windischgrätz herceg 1931-ben eladása mellett döntött, Szentpétery Piroska kongatta meg a vészharangot, mondván, az ingatlanra „három szlovák gazda is alkuszik”, akik ha kifizetik a háromszázezer koronás vételárat, „a telket elosztják háromfelé, az épületet lebontják s építenek a kőből házat, istállót, csűrt, kamrát.” Hogy így történt volna-e, nem tudhatjuk, a Rákóczi-kastély mindenesetre megmaradt. A két háború közti évek további izgalmas részleteiről az alábbi linken olvashat: http://www.zemplenimuzsa.hu/05_2/komporday.htm

Könyvbemutató

batthyany th2018. november 14-én nagy érdeklődés keretében bemutatták az "...ideje az építésnek..." című kötetet a Batthyány Lajos Alapítvány tanácstermében Budapesten. A könyvről annak szerkesztője Kollár Tibor, Dr. Földváry Gábor örökségvédelmi ügyekért felelős miniszteri biztos, Dr. Entz Géza, a Teleki László Alapítvány kuratóriumának elnöke, valamint Diószegi László, az alapítvány igazgatója beszélt.

A borsi felújítás egyik tervezője a Karc FM-n

Lbejarfuu th

November 8-án Wittinger Zoltán, a borsi Rákóczi-kastély felújításának egyik tervezője volt a Karc FM Spájz című műsorának vendége. Back Réka műsorvezetővel egy órán át beszélgettek a projektről -- szóba került többek között az, miért hívják várnak az épületet, ha nem vár, miért feltételezhető jó okkal, hogy a reprezentációs helyszín mellett a borsi kastély a család "női rezidenciája" volt, és hogy milyen érdekességek derültek ki a műemléki feltárás során.

Az alábbi linken megtalálható a teljes délelőtti műsor, a Wittinger Zoltánnal folytatott beszélgetés az első órában hallgatható meg.

Rádióműsor

„…ideje az építésnek…” A Rómer Flóris Terv műemlék-helyreállításai c. kötet könyvbemutatója

Cover thA Teleki László Alapítvány tisztelettel meghívja az „…ideje az építésnek…” A Rómer Flóris Terv műemlék-helyreállításai (Szerkesztette: KOLLÁR TIBOR) c. kötet 2018. november 14-én, szerdán 16.00 órakor a Batthyány Lajos Alapítvány tanácstermében tartandó könyvbemutatójára. (1067 Budapest, Eötvös u. 24.)

A Rómer Flóris tervet bemutatja Dr. Földváry Gábor örökségvédelmi ügyekért felelős miniszteri biztos. A könyvet méltatja Dr. Entz Géza a Teleki László Alapítvány kuratóriumának elnöke. Részvételi szándékát jelezni szíveskedjen: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Meghívó

Átadták a hubói református templom haranglábat

Hubo 01 thA mai Szlovákiában lévő, nagyrészt magyarok lakta Hubó református templomában 2018. október 28-án tartott hálaadó istentisztelet során megtörtént a megújult harangláb átadása. A szertartás előtt Nagy Ákos Róbert esperes felavatta a templomkert új kapuját is.

Az istentiszteletet követően Gencsi Gábor polgármester köszöntötte a Teleki László Alapítványt, a haranglábon 2018 nyarán végzett munkálatok lebonyolítóját. A Rómer Flóris Terv támogatásával a 18. század végén épített harangláb zsindelyhéjazatának javítása és újrakezelése valósult meg Stark István, viski vállalkozó vezetésével. A Teleki László Alapítvány nevében Káldi Gyula építész, az Alapítvány kuratóriumának tagja köszöntötte a gyülekezetet.

Kiegészítő információk