Megjelent „Ideje az építésnek” - A Rómer Flóris Terv műemlék-helyreállításai c. kötet

Cover th A kötet a Rómer Flóris terv első 2 évében magyar kormányzati támogatással megvalósult helyreállítási, restaurálási és egyéb eredményeket mutatja be. A művészi fotókkal gazdagon illusztrált kötet ugyanakkor megismerteti a nagyközönséget a Kárpát-medence kevéssé ismert kiemelkedő értéket képviselő magyar épített örökségével.

Áder János köztársasági elnök 2018. október 13-án megtekintette a Borsi Rákóczi kastély felújítási munkálatait

ader foldvary wittinger thA köztársasági elnököt Varga Tünde Anna Borsi polgármesterasszonya fogadta. A bejáráson részt vett Földváry Gábor, Miniszterelnökség örökségvédelmi ügyekért felelős miniszteri biztos, Wittinger Zoltán a felújítás tervezője és Diószegi László a helyreállítást lebonyolító Teleki László Alapítvány és II. Rákóczi Ferenc nonprofit szervezet igazgatója.

„Isten segítse!” – Megkezdődött a borsi Rákóczi-kastély felújítása

Rakoczikastely th

A határon túli magyar műemlékvédelem kiemelt projektjének első ütemére a magyar állam 805 millió forint támogatást biztosít.

2018. szeptember 26-án a szlovákiai Borsiban megkezdődtek a Rákóczi-kastély felújítási munkálatai. Az ebből az alkalomból tartott sajtótájékoztatón beszédet mondott Dr. Földváry Gábor örökségvédelmi ügyekért felelős miniszteri biztos és Dr. Diószegi László, a Teleki László Alapítvány és a beruházást lebonyolító II. Rákóczi Ferenc nonprofit szervezet igazgatója, akik időkapszulát is elhelyeztek az építkezés területén.

Borsi Sátoraljaújhelytől alig három, Kassától mintegy hatvan kilométerre fekszik. A Tokaj-vidéki régióhoz tartozó, 1200 lakosú település fő nevezetessége a Rákóczi-kastély, amelyet a XVI. században Lórántffy Zsuzsanna és Rákóczi György építtetett ki pompás reneszánsz épületté. Az épület jelentőségét egyfelől az adja, hogy 1676 márciusában itt született II. Rákóczi Ferenc, örökségvédelmi szempontból pedig ez felvidéki reneszánsz építészetünk egyik legszebb és legjelentősebb emléke.

Az épület története jellegzetes Kárpát-medencei kastélysors: a Rákóczi-szabadságharc bukása, 1711 után többször is gazdát cserélt, 1945-ben pedig államosították. Ezután működött benne iskola, munkásszállás és raktár, állapota romlott, értékei folyamatosan pusztultak. 1990-ben a borsi önkormányzat tulajdonába került. Megkezdték felújítását, ám az hamar félbemaradt; 2000-ben újra megindult a rekonstrukció, de 2006-ban ismét leálltak a munkálatok.

A kastély története 2013-ban szerencsés fordulatot vett: Áder János magyar és Ivan Gašparovič szlovák köztársasági elnök találkozóján úgy döntöttek, a két ország együttműködik az épület felújításában. A Miniszterelnökség felkérésére a Teleki Alapítvány és Borsi önkormányzata létrehozta a II. Rákóczi Ferenc nonprofit szervezetet, hogy ezen keresztül bonyolítsa le a várkastély felújítási programját. A projekt első ütemére a magyar állam 805,5 millió forintot biztosít.

Az építőtelep megnyitása alkalmából tartott sajtótájékoztatón Dr. Földváry Gábor örökségvédelmi ügyekért felelős miniszteri biztos elmondta: a Rákóczi-kastély felújítása a határon túli magyar örökségvédelem kiemelt projektje. A kastély, a helyreállítást követően, egy II. Rákóczi Ferencet és korát bemutató múzeumnak ad otthont, illetve konferenciaközpont és vendéglátó funkciót tölt be.

Dr. Diószegi László, a Teleki László Alapítvány igazgatója röviden vázolta az épület történetét: a reneszánsz kastély az 1563-1638 közötti időszakban épült, eredeti kőkeretei a mai napig a helyükön vannak. A kétszintes épületen az 1940-es években Lux Kálmán műépítész végzett jelentős átalakítási, rekonstrukciós munkálatokat. A mai keleti szárnyat egy korábban itt állt épület helyén ekkor emelték. A magyar kormány 805 millió forintos támogatása, tudtuk meg a Teleki László Alapítvány igazgatójától, a kastély teljes körű szerkezeti helyreállítását, valamint a kő- és falkép-restaurátori munkálatok elvégzését biztosítja. A felújítás irányítója Wittinger Zoltán építész. 

A sajtóesemény résztvevői a beszédek elhangzása után időkapszulát helyeztek el az építkezés területén. Az ebben elrejtett, a kastély eddigi sorsát vázoló, a felújítás időpontját rögzítő rövid, utókornak szánt szöveg ezekkel a szavakkal végződik: „A felújítási munkálatok a mai napon, 2018. szeptember 26-án elkezdődtek. Isten segítse!”

Befejeződött a szentdemeteri, római katolikus templom tetőfelújítása

szentdemeter18 thSzentdemeter, a hajdani Udvarhelyszék északnyugati csücskében a Kis Küküllő partján fekszik. A falu keleti szélén, egy dombtetőn található a római katolikus templom. A templom feltehetőleg még a 13-14. században épült, jelenleg látható építészeti jegyei alapján a 15. században nagyarányú átépítésen esett át. Ebből a korszakból származik ugyanis a sokszögzáródású szentély, a hajó gótikus hálóboltozata és nyugati kapuja. A nyugati torony a 18. század végén épült. A szentély falképei egy a közelmúltban végzett falkutatás során kerültek felszínre. A szentély késő gótikus falképei Szent Mihály arkangyalt, Fájdalmas Krisztust, illetve apostolokat, mártír szenteket ábrázolnak. A falképek részleges feltárása és sürgősségi konzerválása történt meg. A határon túli programok elsorvasztásával ez a munkálat torzóban maradt, az egyházközség évek óta várakozó pozícióban van.

A 90-es években a templomot cementes vakolattal javították, amelynek következtében a falakban a nedvesség jelentősen megnövekedett, ami a vakolat eltávolítását és a falak száradását követően lélegző, „gyógyvakolat” felhordását teszi szükségessé. A templom héjazatának rossz állapota a tetőzet sürgős javítását indokolta.

A Teleki László Alapítvány lebonyolításában 2016-ban elkezdődött a falképek feltárása és részleges konzerválása, illetve a külső homlokzatok lábazati részeiről eltávolításra került a felhordott cementes vakolat. 2017-ben a templom tetőzetének felújítási munkálatai valósultak meg.

A munkálatokat a Frudalma Construct Kft – Kállai Szabolcs Dénes végezte.

A Kulturális Örökség Napjain lesz megtekinthető az „Ideje az építésnek” – Megújuló műemlékek a Kárpát-medencében című kiállításunk

DSC 2841 thA Teleki László Alapítvány „Ideje az építésnek” – Megújuló műemlékek a Kárpát-medencében című legújabb kiállítása megtekinthető a Kulturális Örökség Napjai címmel szeptember 15-16-án megrendezett, Nyitott Kapuk rendezvény keretében, a Miniszterelnökség Örökségvédelmi Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkárságának épületében (Budapest I. ker. Táncsics M. utca 1.), helyszíni vezetéssel. A határon túli magyar műemlékek megóvására a Magyar Kormány által 2015-ben indított Rómer Flóris Terv eddigi eredményeit bemutató, teljesen új szemlélettel összeállított tárlat témáját tekintve szakmai, viszont a gyerekek számára is lebilincselő és tartalmas időtöltést nyújt. Az egyedi tervezésű tablók, a kiállított eredeti tárgyak és a tárlathoz tartozó interaktív eszközök segítségével a látogatók betekinthetnek a műemlékvédelem izgalmas világába, továbbá megismerkedhetnek a támogatásban részesült helyszínek kiemelkedő értekeivel, a sajátos műemlékvédelmi folyamatokkal, régészkedhetnek, falképeket tárhatnak fel, vagy restaurálhatnak. A bemutatott gazdag anyag, a sok érdekes tárgy és foglalkoztató biztosítják, hogy minden látogató hasznos információkkal és élményekkel telve térjen haza.

Nyitvatartás: 10-18 óra

Vezetések:

Szeptember 15., szombat: 12.00, 14.00 óra

Szeptember 16., vasárnap: 14.00, 16.00 óra

Plakát

Kiegészítő információk