Újabb erdélyi műemléket mentett meg a Rómer Flóris Terv

farnas th Befejeződött a farnasi harangláb felújítása. A kalotaszegi település református templomához tartozó műemléken megerősítették a harangtorony szerkezetét, kicserélték a zsindelyfedést, és megújult a haranglábhoz tartozó, 18. századi kerítés is. A munkálatok a külhoni magyar műemlékek felújítását segítő Rómer Flóris Terv támogatásából, a Teleki László Alapítvány koordinálásával készültek el. A megújult műemléket dr. Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség Társadalmi és Örökségvédelmi Ügyekért, valamint Kiemelt Kulturális Beruházásokért Felelős helyettes államtitkára adja át 2018. március 4-én.

Meghívó

 

Sajtótájékoztató a borsi Rákóczi kastély felújításáról

borsi tha

Február 14-én dr. Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára és dr. Diószegi László, a II. Rákóczi Ferenc nonprofit szervezet igazgatója a sajtótájékoztatón ismertette a borsi Rákóczi-kastély felújítási terveit. A Magyar Kormány több mint 800 millió forintot biztosít a felújítási munkálatok első szakaszára, a rekonstrukció lebonyolításával a II. Rákóczi Ferenc nonprofit szervezetet bízta meg.

http://felvidek.ma/2018/02/sajtotajekoztato-a-borsi-rakoczi-kastely-felujitasarol/

http://www.kormany.hu/hu/miniszterelnokseg/parlamenti-allamtitkar/hir/teljesen-felujitjak-ii-rakoczi-ferenc-szulohazat-borsiban

http://www.hirek.sk/video/20180215205036/Magyarorszagi-tamogatasbol-indul-a-borsi-Rakoczi-kastely-teljes-felujitasa.html

https://www.beol.hu/orszag-vilag/felujitjak-ii-rakoczi-ferenc-szulohazat-borsiban-1181023/

http://www.korkep.sk/cikkek/friss-hirek/2018/02/15/teljesen-felujitjak-ii-rakoczi-ferenc-szulohazat-borsiban

https://www.szoljon.hu/orszag-vilag/felujitjak-ii-rakoczi-ferenc-szulohazat-borsiban-987983/

http://www.blikk.hu/galeria/teljesen-felujitjak-ii-rakoczi-ferenc-szulohazat-fotok/sf4vvv9

https://pannonhirnok.com/teljesen-felujitjak-ii-rakoczi-ferenc-szulohazat-borsiban/

https://frissvideok.hu/regionalis/983305-video-magyarorszagi-tamogatasbol-indul-a-borsi-rakoczi-kastely-teljes-felujitasa

https://magyaridok.hu/kulfold/teljesen-felujitjak-ii-rakoczi-ferenc-szulohazat-borsiban-2800284/

https://eurocom.wordpress.com/2018/02/15/ii-rakoczi-ferenc-szulohaza-2020-ra-teljes-szepsegeben-es-pompajaban-tundokolhet-felvidek-ma/

Sajtótájékoztató a borsi Rákóczi Ferenc kastély felújításáról

Borsi th

2018. február 14-én 14 órától a borsi Rákóczi várkastélyban sajtótájékoztatót tart dr. Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára és dr. Diószegi László, a II. Rákóczi Ferenc nonprofit szervezet igazgatója a várkastély felújításával kapcsolatosan. Több mint 800 millió forintot biztosított a Magyar Kormány a borsi Rákóczi kastély felújítására és kötött szerződést a munkálatok megszervezésével és lebonyolításával megbízott II. Rákóczi Ferenc nonprofit szervezettel. A kelet-szlovákiai település XVI. században épült kastélyát Lórántffy Zsuzsanna és I. Rákóczi György építtette ki pompás reneszánsz kastéllyá. Itt született 1676 márciusában II. Rákóczi Ferenc fejedelem. Az épület 1711 után az Aspremont, a Trautschon, az Erdődy, majd Szécsényi családok tulajdona volt. A kastélyt 1945-ben államosították, a nyolcvanas évekig iskolaként, munkásszálásként, raktárként használták, majd 1990-ben a borsi önkormányzat tulajdonába került. Első felújítása a nyolcvanas évek végén kezdődött meg, de 1990-ben félbeszakadt. Csaknem egy évtizeddel később szlovák és magyar állami támogatásból, valamint pályázati pénzekből ismét elkezdődött a rekonstrukció, de forráshiány miatt 2006-ban újra megálltak a munkálatok. A várkastély felújításának Áder János köztársasági elnök és a szlovák elnök adott újabb lendületet, amikor a felek megerősítették, hogy a két ország együttműködik az épület felújításában. A tervek szerint a kastély teljes körű felújítását követően a kastélyban II. Rákóczi Ferenc életét és korát bemutató kiállítás kap helyet.

Befejeződött az ungvári Skanzenben található viski magyar parasztház tetőfelújítása

ungvar18 th2A kárpátaljai ungvári Skanzen Múzeum egyetlen magyar népi építészeti emléke a Viskről áttelepített, jellegzetes magyar falusi ház. Magas, meredek kontyolt zsindelyes nyeregtetőjével, arányos, gyönyörűen faragott oszlopaival, tornácával kitűnik a környező épületek közül.

Az épület hagyományos zsindelyfedéssel készült, ami az évtizedek során rendkívül rossz állapotba került: a tetőzet több helyen kilyukadt és a hosszú ideje fennálló beázások miatt a padlástérben könnyező házigombafertőzést észleltek. 2016 novemberében tartott helyszíni bejárás alkalmával már kiterjedt fertőzés volt látható, így a még egészséges szerkezetek megmentése érdekében sürgős beavatkozásra volt szükség. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja Együttműködésének és Összehangolt Fejlesztési Feladatainak Kormányzati Koordinációjáért Felelős Kormánybiztosság segítségének, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásának köszönhetően, a Teleki László Alapítvány el tudta kezdeni a viski ház tetőszerkezet-javításának és a zsindelyhéjazat teljes cseréjének lebonyolítását.

A munkálatok első ütemében a tető ideiglenes fóliázást kapott és speciális faanyagvédő szerrel megakadályozták a könnyező házigomba terjedését. A második ütemben került sor a régi zsindely héjazat, a lécezés és a fertőzött szerkezetek – szarufák, födém felső borítása – lebontására; a tető portalanítására; a tetőszerkezet megerősítésére – szarufák alátámasztása új székoszlopokkal minden szaruállásnál –; valamint a födém- és fedélszerkezet kezelésére, gombamentesítésére – kétszeri kenéssel. A tetőszerkezet felújítása újra lécezéssel és zsindelyezéssel – egyenes végű, hasított zsindellyel – fejeződött be, amelyhez gázolaj-kátrány keverékében kifőzéssel telített, impregnált elemek kerültek felhasználásra.

A gombafertőzés megszüntetését Szabó József farestaurátor szakmai tanácsadását követve végezték. A munkálatok a megrendelő Teleki László Alapítvány felügyeletével, helyszíni bejárásokkal folytak. Szakmai felügyelet: Káldi Gyula, építész; építéskivitelezés: Stark István.

 

Kiegészítő információk