Belgrád Zimony városrészében már készül Hunyadi János emlékműve

emlekmu thA nándorfehérvári diadal évfordulója július 22-e: a magyar védők 1456-ban ezen a napon arattak győzelmet a hatalmas túlerőben ostromló törökök felett. A diadalban jelentős része volt a Szilágyi Mihály várkapitányhoz még épp időben csatlakozó Hunyadi Jánosnak. (A csatáról remek animációs kisfilm látható itt: https://www.youtube.com/watch?v=gQAiPq0Rwqc)

A Professzorok Batthyány Köre kezdeményezésére a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft. támogatásával a Teleki László Alapítvány bonyolítja le Hunyadi János szobrának felállítását Belgrád Zimony városrészében. Az emlékmű Madarassy István szobrászművész koncepciója alapján készül, és a tervek szerint épp az évfordulóra, 2019. július 22-ére készül el.

Borsi Rákóczi-kastély: továbbra is jó iramban halad a felújítás

borsi1029 thAmikor szeptember 26-án hivatalosan is bejelentették a borsi Rákóczi-kastély felújításának megkezdését, még maguk a rekonstrukciót irányító és koordináló Teleki László Alapítvány szakemberei is meg voltak lepődve, az alig egy héttel korábban megkezdett munkálatok máris milyen eredményeket hoztak.

Az iram azóta sem csökken. Sőt.

A legfrissebb helyzetjelentés szerint a B – vagyis az 1940-es évek felújításakor Lux Kálmán műépítész által a kastély hátsó frontján felhúzott – épület tetejét elbontották, a zárófödémen elkészült az új vasbeton koszorú, amelynek múlt hét végén már a kizsaluzását is megkezdték. A földszint fölött lévő, acélszerkezetű födém cserélendő gerendáit már kibontották, az újak a helyszínre érkezett, nemsokára beépítik őket. Az épületben ezenkívül a padlósüllyesztéssel kapcsolatos régészeti szondázásokat is elvégezték.

Ami az A, vagyis főépületet illeti, itt a nyugati szárny déli részén elbontották a tetőszerkezetet, a közbenső és a zárófödémet. A földszinten elbontották a tervezők által kijelölt falakat, kialakították az új közbenső acélszerkezetű födém gerendáinak helyét. Az acélgerendákat műhelyben gyártják, ezek még nem készültek el. A padlószint süllyesztéséhez szükséges régészeti szondázások itt is megkezdődtek.

Ugyancsak a nyugati szárny északi részén, valamint az északi szárnyon részlegesen elbontották a tetőszerkezetet, és elkészítették a koszorú elkészítéséhez szükséges kiegyenlítő falazásokat. Elkezdték készíteni a koszorút, az új tetőszerkezet faanyagának kiszállítása is megkezdődött.

Gyakran, ha Magyarországon azt halljuk egy építkezéssel kapcsolatban, hogy „a tervek szerint”, gondolatban hozzáteszünk még egy-két évet. Borsiban viszont, ha minden úgy halad a továbbiakban is, mint eddig, tartható lesz a kivitelezés 2020-as határideje. Hogy éppen hol tartanak a munkálatok, arról a honlapon folyamatosan beszámolunk.

Ideje az építésnek - megnyitó

20181026 095426 th„Ideje az építésnek”

Magyar műemlékek restaurálási folyamatait mutatja be a Teleki László Alapítvány legújabb kiállítása

MEGNYITÓ: 2018. október 26. (péntek), 17.00 óra

A tárlatot méltatja: Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója

Határon túli magyar műemlékek felújítását mutatja be a Teleki László Alapítvány október 26-án nyíló kiállítása. Az Ideje az építésnek című, Polgárok Házában megtekinthető tárlat a 2015-ben útjára indított Rómer Flóris Terv eddigi eredményeit, az újjáépítések folyamatait, valamint az építészeti és a restaurátori beavatkozások módszereit tárja a látogatók elé.

Magyarország Kormánya 2015 októberében indította el a Rómer Flóris Tervet, amelynek célja a külhoni magyar vonatkozású épített örökség feltárása, megóvása és megismertetése. A program lebonyolítását végző Teleki László Alapítvány az elmúlt csaknem három évben több mint száz műemlék felújítását és restaurálási munkálatait koordinálta a Muraköztől Erdélyen át a Felvidékig.

A Rómer Flóris Terv azonban nemcsak az épületek felkutatását és állapotuk megóvását végzi, feladata a megmentett értékek megismertetése és közzététele is a nagyközönség és a szakmai érdeklődők számára egyaránt.

A Teleki László Alapítvány és a Magyarság Háza közös rendezésében tárja a látogatók elé a határainkon túli, kiemelkedően gazdag magyar vonatkozású épített örökséget, bemutatva a műemlékek felújítási folyamatait, valamint az alkalmazott építészeti és restaurátori beavatkozásokat. Az épületekről készült művészi fotók és ismeretterjesztő leírások mellett több eredeti tárgy, kordokumentum, műtárgymásolat, hang- és filmfelvétel is segíti, hogy a látottak az érdeklődők és a hozzáértők számára egyaránt emlékezetesek legyenek.

A tárlat november 9-éig a Polgárok Házában (1089 Budapest, Visi Imre utca 6.) tekinthető meg. A kiállítás kurátora Deák Ildikó művészettörténész.

A kiállítás-megnyitó után az észak-mezőségi Magyardécse mutatkozik be a Polgárok Házában.

Megjelent „Ideje az építésnek” - A Rómer Flóris Terv műemlék-helyreállításai c. kötet

Cover th A kötet a Rómer Flóris terv első 2 évében magyar kormányzati támogatással megvalósult helyreállítási, restaurálási és egyéb eredményeket mutatja be. A művészi fotókkal gazdagon illusztrált kötet ugyanakkor megismerteti a nagyközönséget a Kárpát-medence kevéssé ismert kiemelkedő értéket képviselő magyar épített örökségével.

Kiegészítő információk