Helyszíni bejárás Erdélyben

dsc 0191 2

Káldi Gyula és Diószegi László 2014. október 15-én helyszíni bejárást tartottak néhány erdélyi műemlék templomban. A bejárás célja az égei református templom és énlakai unitárius templom felújításának folytatása, illetve az Egyházügyi Államtitkárság által támogatott rugonfalvi református és a firtosváraljai unitárius templomokon folyó munkálatok megtekintése, valamint szakmai konzultáció folytatása volt.

 

 

Elkezdődtek a bánáti templomok építészeti felmérésének helyszíni munkálatai

banat 01a

2014 júniusában a nagybecskereki papi szenátus több bánáti templom lebontásáról hozott határozatot. 2014. augusztus 8-án a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője, az Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság, az Örökségvédelmi Államtitkárság képviselője, valamint a Teleki László Alapítvány igazgatója megtekintették a szerbcsernyei, a párdányi és módosi templomokat és megbeszélést folytattak Német László nagybecskereki püspök úrral. A bejárás eredményeként megállapították, hogy a templomok ugyan aggasztó állapotban vannak, azonban alapszintű helyreállításuk lehetséges és nem igényel irreálisan nagy költséget. A Német László püspök úrral folytatott beszélgetésen az is kiderült, hogy a Püspökség első sorban anyagi okokra hivatkozva hozta meg a bontással kapcsolatos határozatot és készen áll a megoldás keresésére. A helyzet gyors és hatékony kezelése érdekében a Teleki László Alapítvány vállalta, hogy még szeptemberben felmérést készít, amelynek ismeretében meg lehet határozni a helyreállításhoz szükséges forrásigényt.

Határok nélkül (2014.10.09.-i adás 2:04-től) 

Kárpát-medencei örökségvédelmi program: a fugyi (Erdély) református templom felújítása

w fugyi ref templom

A 13. századi kis templomot eredetileg torony nélkül építették, mai tornyát valószínűleg a 18. század végén kapta a román kori és gótikus stílusjegyeket hordozó istenháza. A templom kutatása részben megtörtént. Ennek eredményeként középkori kváderfelületek és falkép-töredékek kerültek elő a templomban, melynek rögzítése megtörtént. Ezzel párhuzamosan elkészült a templombelső helyreállítása is. Jelen ütemben a tetőfelújításra kerül sor.

 

Kárpát-medencei örökségvédelmi program: a zempléni (Szlovákia) református templom felújítása

w zemplen ref templom

A református templom elődje már 1020-ban fennállt, mint presbiteri templom. A megfogyatkozott, kis létszámú szórvány gyülekezet nem képes a nagyméretű templom felújítására. A rossz állapotú istenháza felújítása több évet vehet igénybe. Első ütemben a templombelső felújítása kezdődik el. 

Kárpát-medencei örökségvédelmi program: a pacséri (Szerbia) református templom felújítása

w pacser ref templom

A vajdasági Pacsér református templomát 1833-1834-ben építettek. A 180 éves templom teljes külső és belső felújításra szorult, amelynek egy része megtörtént. A több ütemben folyó munkálatok közül a falvizesedési problémák kezelésére nyílik most mód. A falak 1,5 m magasságig nedvesek, salétromosak, ezért a vakolatot le kell verni és falszárító vakolattal újra kell vakolni.

Kiegészítő információk