Kárpát-medencei örökségvédelmi program: a felsővályi (Felvidék) református templom felújítása

w felsovaly ref templom

Folytatódik a templom felújítása a tető és padok rovarfertőtlenítésével, a padlózat visszahelyezésével.

 

Kárpát-medencei örökségvédelmi program: a házsongárdi (Erdély) Bánffy-kripta felújítása

 

w banffy kripta

Gróf Bánffy Miklós író, politikus, külügyminiszter 1874. december 30-án született. A kerek évforduló indokolja, hogy az igen rossz állapotban lévő műemléket, a Bánffy kriptát restaurálják. A több támogató által megvalósuló munkálatokból a Teleki László Alapítvány a kripta bejáratát övező kapu és kerítés faragott kőelemeinek restaurálását vállalja.

Kárpát-medencei örökségvédelmi program: a técsői (Kárpátalja) református templom felújítása

w tecso ref templom

A település első templomát valószínűleg a 13. század végén vagy a 14. század elején építhették. Az évszázadok során többször is átépítették. A felújítás I. ütemében a farestaurátor és a statikus szakvéleményét követően elkezdődött a belső talajcsere, a falkutatás, a padlózat cseréje, a tetőszerkezeti elemek megerősítése és a külső drénrendszer kialakítása.

 

Szakmai díj a Teleki László Alapítványnak

dio dij2

Dr. Diószegi László igazgató 2014. április 15-én Kolozsváron átvette a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság szakmai díját, amellyel a Teleki László Alapítvány sok évtizedes határon túli műemlékes tevékenységét jutalmazták.

Cikkek a díjátadásról:

Erdély ma

Nemzeti net

Paprika rádió

Hírmutató

Szabadság

Helyszíni bejárás a técsői (Kárpátalja) református templomban

tecso thLászló Károly técsői református tiszteletes a Teleki László Alapítvány segítségét kérte a templom renoválásához. A XIII. században épült kiemelkedően értékes templom jó állapotúnak tűnik, de alaposabb szemlézés után kiderül, hogy az épülettel jelentős és sürgősen megoldandó problémák vannak. Diószegi László igazgató és Káldi Gyula építész a helyszíni bejárás alkalmával az alábbi problémákat észlelte:

-A padlózat erősen gombafertőzött, több helyen beszakadt, a padok lábazata korhadt.
-A falak Lángi József restaurátor szondája szerint jelentős falfestést rejtenek, a többrétegű műanyag festék miatt a festés töredezik, leválik.
-A külső drénrendszer működése nem megfelelő, feltárást igényel.
-A karzat pillér átrepedt, az okok megállapítására statikai feltárás szükséges.
A helyszíni bejárást összegezve jelentős több évre elhúzódó felújítás indokolt.  Egy farestaurátor és statikus szakvéleménye után 2014 nyarán elkezdődhetnek a munkálatok. A munkálatok I. ütemében belső talajcserét, falkutatást, a padlózat cseréjét kell elvégezni.

Kiegészítő információk