Folytatódik a felsővályi református templom tetőszerkezetének javítása

felsovaly

Helyszíni bejárást tartott Diószegi László igazgató és Káldi Gyula építész Felsővályon (Szlovákia) a református templom felújításával kapcsolatosan. Egyeztettek Szarvas László tiszteletes úrral és a templom gondnokával, majd együtt felkeresték a közelben található Vimex fatelepet, ahol Vastag István tulajdonossal megbeszélést folytattak a templomba beépítendő faanyagról.

 

Befejeződött a magyarvistai református templom statikai problémáinak feltárása

vista 07 200

Régészeti felügyelet mellett elkészült az alapok tulajdonságait beazonosító öt kutatósánc. A templom körül drénrendszer készült, amely a felgyülemlő talajvíz elvezetését segíti. Az épület teljes külső kerületén sor került a beton járdák és átlagosan 1m-es magasságig a cementes vakolatok eltávolítására. Az északi fal repedése, illetve az észak-nyugati támpillér környezetében a homlokzat teljes magasságában megtörtént a vakolat leverése, a fugák kitisztítása és a cementes habarcs eltávolítása. A munkálatok során igazi szenzációként értékelhető felfedezés is történt: a szentély és hajó sarkánál elhelyezett kutatósánc egy karéjos épület alapjait tárta fel. A munkálatok a kolozsvári Libra Impex SRL Makay Dorottya műemlékvédelmi szakosítással rendelkező szakmérnök irányításával történtek.

Híradás:

Szabadság

 

A mulandóság maradandó emlékkövei. A történeti sírkertek értékeinek megőrzése c. konferencia

chapelle bethlen hazsongard cluj

A Teleki László Alapítvány az Association of Significant Cemeteries of Europe szervezet közreműködésével 2014-ben szervezi meg A mulandóság maradandó emlékkövei. A történeti sírkertek értékeinek megőrzése című nemzetközi konferenciát Kolozsváron. A konferencia felhívása megtalálható az ASCE honlapján is.

Felhívás

Sajtótájékoztatón mutatták be a kárpát-medencei örökségvédelmi program eredményeit

megujulo orokseg

Hölvényi György egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, Hammerstein Judit kulturális helyettes államtitkár, Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai helyettes államtitkár, valamint Dr. Diószegi László igazgató 2013. november 26-án sajtótájékoztatón mutatta be a kárpát-medencei örökségvédelmi program eredményeit.

Cikkek: 1 2 3 4 5 6 7 8

Kiadvány

 

 

 

 

Vedresábrány felújított református templom ünnepélyes átadása

vedresabrany 3

Az anyaországi támogatással felújított, kivételesen értékes vedresábrányi református templom ünnepélyes átadására 2013. november 24-én 14 órakor kerül sor. A hálaadó Istentiszteletet Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke tartja. Köszöntőt mond Répás Zsuzsanna, a KIM Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárság helyettes államtitkára.

 Meghívó

Cikkek az átadásról: 1 2 3 4 5

Kiegészítő információk