Elkezdődtek a küküllővári református templom helyreállítási munkálatai

kukullovar A falu központjában álló Árpád-kori templom a mai református templom. A templom a 11.-12. században épült, valószínűleg 3 hajós főesperesi templom volt. Ma is álló tornya német források szerint 11. századi. A templomot több ízben átépítették, román, később gótikus stílusban. A torony oldalán 13. századi tatár fejet ábrázoló freskó, a templomban középkori freskók láthatók. A 2016. évi munkálatok a Teleki László Alapítvány lebonyolításában, a torony újrazsindelyezésével kezdődtek el.

 

Befejeződött a hontvarsányi (Szlovákia) református templom zsindelytető kezelése, javítása, homlokzat felújítása

hontvarsany A hontvarsányi Árpád-kori műemléktemplom a 12. század közepén épült román stílusban. 1655-óta a hontvarsányi református gyülekezet temploma. A 19. század elején részben leégett, de 1835-ben újjáépítették. 1932-ben és 1956-ban megtörtént a templom részleges külső és belső restaurálása. A Rómer Flóris Terv keretein belül, a Teleki László Alapítvány lebonyolításában elkészült a zsindely héjazat kezelése, javítása és a homlokzat felújítása.

 

 

Megújuló épített örökségünk - Értékmentés a Kárpát-medencében c. kiállítás Léván

leva 2016. április 28. 11.00 óra

Léva, Református Lelkészi Hivatal

A Határon túli magyar vonatkozású épített örökség felújítása c. program eredményeit bemutató tárlat Lévára érkezik. A kiállítást megnyitja Dr. Puskás Imre a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkára, köszöntőt mond Fazekas László a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke és Kassai Gyula a Barsi Református Egyházmegye esperese.

Meghívó

Befejeződtek a középkori gyulafehérvári római katolikus székesegyház déli tornyának belső felújítása és a látogatók számára történő megközelíthetősége c. projekt munkálatai

gyfvar A Teleki László Alapítvány közreműködésével elvégzett munkálatok célja a gyulafehérvári római katolikus Szent Mihály-székesegyház látogathatóvá tétele valamint a Székesegyház történetét ismertető kiállítás létrehozása volt. Ugyanakkor sor került a Székesegyház Fejedelmi kapujának megnyitására és egy speciális mozgássérültek részére készült felvonó beszerelésére is. Ez utóbbi hozzájárul ahhoz, hogy a mozgáskorlátozottak akadálytalanul megközelíthessék ezt a kiemelkedő jelentőségű örökséget. A program révén a Szent Mihály-székesegyház tornyának belseje a nagyközönség számára 27,64 m magasságig megközelíthető lesz, ami lehetőséget nyújt az újonnan felújított várnak és a várbeli műemlékeknek a toronyból való megtekintésére.

Elkezdődött a hontvarsányi (Szlovákia) református templom zsindelytetejének kezelése, javítása

hontvarsany

A hontvarsányi Árpád-kori műemléktemplom a 12. század közepén épült román stílusban. 1655-óta a hontvarsányi református gyülekezet temploma. A 19. század elején részben leégett, de 1835-ben újjáépítették. 1932-ben és 1956-ban megtörtént a templom részleges külső és belső restaurálása. 2003-2004-ben a Magyar Kormány támogatásával a Teleki László Alapítvány lebonyolításában történt meg a tetőszerkezet felújítása, fazsindellyel való befedése, a külső támpillérek helyreállítása. A most elkezdődött munkálatok célja a zsindely héjazat kezelése és javítása.

Kiegészítő információk