Beregszászra vándorol az Ideje az építésnek c. kiállítás

Mhivo 2019 03 14 1 th Az "Ideje az építésnek" című kiállítás Kárpátalján belül folytatja vándorútját, Nagyszőlősről Beregszászra költözik.

MEGNYITÓ: 2019. március 14., 15.00 óra (közép-európai idő szerint) – Nagyszőlős, Pásztor Ferenc Közösségi és Zarándokház - Beregszász, Bethlen Gábor u. 2., I. emeleti díszterem

Köszöntőt mond: MOLNÁR JÁNOS esperes-plébános, beregszászi Római Katolikus Egyházközség.

A kiállítás megnyitja: Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója

A kiállítási tablók szövegei ukrán és magyar nyelven olvashatók. A kiállítás megtekinthető 2019. április 27-ig.

Meghívó

A gerényi templomfelújítás, avagy a műemlékvédelem és a diplomácia

gerény4 th A múlt héten Ungváron rendezték azt a konferenciát, amelyen magyar, ukrán és szlovák műemlékes, örökségvédelemmel foglalkozó szakemberek a gerényi körtemplom felújításáról beszéltek. Magyarországról Vajda József, Gaylhoffer Kovács Gábor, Káldi Gyula és Dr. Diószegi László adott elő.

A gerényi görögkatolikus istenháza a XIII. század elején (egyes feltételezések szerint a XII. század végén) épült kiemelt műemlék. Sorsa némileg emlékeztet a tavaly ősszel megújult tiszabökényi temploméhoz: eredetileg katolikusok használták, utána a görögkatolikusoké lett, a szovjet időkben az ortodoxé, majd a rendszerváltás után visszakerült a görögkatolikusokhoz. Hasonlóan a tiszabökényi épülethez sokáig ezt is szakszerűtlenül újították-toldozták, ez is kapott például cementvakolást.

A rendkívül értékes műemlék külső részét 2016-ban kezdte restaurálni a Teleki László Alapítvány. A munka elkészült, az épület gyönyörűen megújulva áll. A minapi konferencián is szó esett erről – bár oka és célja részben más volt. Afféle diplomáciai manőver. És ez jellemzi a gerényi templom megújításának korábbi stációit is, bizonyítva, hogy a műemlékes munkához korántsem csak építészeti és művészettörténészi szakértelemre, de jó adag diplomáciai érzékre is szükség van.

Az Ungvár peremkerületében lévő gerényi templomba ma túlnyomórészt ukrán (ruszin) hívek járnak. Élő, jó szándékú falusi gyülekezet, amelyet elsősorban az érdekel, hogy templomát használni tudja, a műemléki részletek kevésbé izgatják fel. Amikor a Teleki László Alapítvány munkatársai a 2010-es évek közepén szembesültek azzal, mennyi tennivaló lenne a vizesedő, romló állagú műemlékkel, először is a híveket kellett meggyőzniük arról, hogy a gránitkövekből készült lépcsőt nem érdemes viacolorra cserélni, és a cementvakolat helyett is jobb lenne valamilyen szakszerű falborítás alkalmazása.

A meggyőzés része volt egy tanulmányút szervezése a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Lónya református templomához. A busszal érkező ukrán görögkatolikusokat itt bográcsétellel vendégelték meg, egyúttal megmutatták nekik a gyönyörűen és korhűen felújított istenházát. Mire hazaértek, már meg voltak győződve arról, hogy az ő templomuk, a gerényi is hasonló elbánást érdemel.

Hátra volt még az ukrán műemlékes hatóság engedélye, amelyet ugyancsak sok szálat megmozgató manőverekkel sikerült megszerezni. A felújítás elkészült.

A február végi konferenciára azért volt szükség, mert a híradásokban nemcsak a büszke és boldog helyiek és az együttműködéssel egyébként elégedett lembergi, kijevi műemlékes kollégák olvastak a projektben a magyar részvételről, hanem a nacionalista politikai erők is. Cikkek, vádak jelentek meg, felhánytorgatva a magyar szakmai és anyagi tehervállalást.

A konferencia jól sikerült, és remélhető, hogy a gerényi templom ügye továbbra is megmarad a szakma keretein belül. A következő lépés a templombelső gazdag freskóállományának restaurálása, amelyet remélhetően a magyar és ukrán szakemberek közösen végezhetnek el. Most az a kérdés, a magyar fél és a Teleki László Alapítvány hogyan, milyen mértékben vehet részt a folyamatban. Minthogy a templommal kapcsolatosan a szlovák és cseh műemlékes szakma is érdeklődést mutat, és az az ukrajnai-lengyel vonatkozású műemlékállományban is nagyon jelentős, felmerült, hogy a költséges helyreállítást a négy visegrádi ország részvételével kellene megszervezni.

Megnyílt Nagyszőlősön az Ideje az építésnek c. kiállítás

nagyszolos th

Február 26-án délután Ungvárról az ugyancsak kárpátaljai Nagyszőlősre költözött a Rómer Flóris Terv Kárpát-medencei műemlék-felújításait bemutató, Ideje az építésnek című kiállítás.

A Perényi-kastélyban (Kopányi utca 10.) látható tárlatot Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója nyitotta meg. Köszöntőt mondott Juhász Vaszil, a Nagyszőlősi Járási Művelődési Osztály főnöke. A beszédek után Dr. Diószegi László, a Teleki László Alapítvány igazgatója tartott kis tárlatvezetést.

A kiállítás március 13-ig látható Nagyszőlősön, utána folytatja Kárpát-medencei vándorútját.

A Rómer Flóris Tervről bővebben itt olvashat: www.romerterv.hu

Ungváron 18 környékbeli iskola diákjai látták az Ideje az építésnek kiállítást a Magyarság Háza és a Teleki Alapítvány jóvoltából

u11 th

Levelet kaptunk, és mindjárt be is számolunk róla, mert nagyon örültünk neki.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) nevében írt nekünk Balogh Lívia, az ungvári járási szervezet elnöke, hogy megköszönje a Teleki László Alapítvány 300 ezer forintos támogatását, amelyből a járáshoz tartozó 18 oktatási intézmény tanulói nézhették meg az ungvári skanzenben az Ideje az építésnek című kiállításunkat.

A nagydobronyi középiskola, a nagydobronyi református líceum, a kisdobronyi középiskola, a tiszaágteleki általános iskola, a szalókai általános iskola, az eszenyi középiskola, a tiszaásványi általános iskola, a tiszasalamoni általános iskola, a kisgejőci közéiskola, a nagygejőci általános iskola, a szürtei középiskola, a ráti általános iskola, a palágykomoróci oktatási-nevelési komplexum, a csapi középiskola, a sislóci középiskola, a homoki általános iskola és a szerednyei középiskola mintegy ötszáz diákja látogatott el a vándorkiállításra, amely február 26-án Nagyszőlősre vándorol.

A KMKSZ a támogatásból a diákok utaztatási költségeit fedezte.

Mi köszönjük, hogy a kárpátaljai gyerekek közül ilyen sokan ismerkedhettek a Rómer Flóris Terv keretében felújított Kárpát-medencei műemlékeket bemutató anyaggal!

Nagyszőlősre vándorol az "Ideje az építésnek" kiállítás

Plakat Nagyszolos KA TH Az "Ideje az építésnek" című kiállítás Kárpátalján belül folytatja vándorútját, Ungvárról Nagyszőlősre költözik.

MEGNYITÓ: 2019. február 26., 15.00 óra (közép-európai idő szerint) – Nagyszőlős, Perényi-kastély, Kopányi u., 10.

Köszöntőt mond: Juhász Vaszil, a Nagyszőlősi Járási Művelődési Osztály főnöke.

A kiállítás megnyitja: Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója

Tárlatvezetést tart: Dr. Diószegi László, a Teleki László Alapítvány igazgatója

A kiállítási tablók szövegei ukrán és magyar nyelven olvashatók. A kiállítás megtekinthető 2019. március 13-ig.

Meghívó

Kiegészítő információk