konf 2_0

Csángó Konferenciát tartottak Budapesten

2012. május 11-12-én Budapesten, a Magyarság Házában a Teleki László Alapítvány nemzetközi konferenciát rendezett a következő címmel: „Veszélyeztetett örökség – Veszélyeztetett kultúrák. A moldvai csángók VI:” A konferencián közel 20 előadás hangzott el, amelyekben a moldvai csángók sorsát szívükön viselő neves szakemberek számoltak be kutatási, elemzési, helyzetértékelési eredményeikről.

konf 2_0

Diószegi László, a konferencia szerkesztő-rendezője, a Teleki László Alapítvány elnöke a Csángó Rádiónak elmondta, hogy az előadásokban a mai idők kérdéseit vetették fel. „A konferencia alapgondolata az volt, hogy aktuális kérdésekkel foglalkozzon. Azok a témacsoportok, amelyek most fontosak a következők: nyelvváltás, demográfia, migráció, egyházügy, és oktatás.” A szervezők ezen szempontok alapján választották ki az alkalmas előadókat, de a mindennapi életet meghatározó egyéb kérdések is napirendre kerültek, mint amilyen a lakosság életmódjának és egészségi állapotának vizsgálata, vagy az antropológia elméleti és gyakorlati kérdései.

Viccesen azt szokták mondani, hogy a konferenciákon a leghasznosabbak a szünetek, mivel ekkor nyílik lehetőség arra, hogy a résztvevők egymással közelebbről megismer-kedhessenek, elbeszélgethessenek, véleményt cserélhessenek. A szervezők munkáját dicséri, hogy a budapesti konferencián ezt a szerepet nem csak a szünetek töltötték be, hanem a programba beépített vita és kerekasztal-beszélgetések tették még értékesebbé az itt töltött időt.

A részvevők ezúttal is megcsodálhatták Petrás Mária diószéni keramikus művész „Mária erejével” című kiállítását, és külön időt szenteltek arra is, hogy a csángó költők versei, énekek, táncok érzelmileg is Moldvába hívogassák azokat is, akik talán még nem jártak ott.

(csangoradio.ro)