Csángó konferencia és műsor

Határon túl. A veszélyeztetett kultúrákról

A csángó kultúra jegyében telik majd a hétvége: míg a Magyarság Házában (Budapest I., Szentháromság tér 6.) a Rejtőzködő Kárpát-medence sorozat második eseményeként a moldvai csángók életét mutatják be versben, prózában most szombaton 16 órától, a moldvai csángókról Veszélyeztetett örökség – veszélyeztetett kultúrák címmel rendeznek nemzetközi konferenciát pénteken és szombaton.

A Magyarság Házának műsorában Lakatos Demeter, az első híres moldvai csángó költő versei szerepelnek Csoma Gergely előadásában, Demse Márton, Duma András, Diósi (Gábor) Felicia, Iancu Laura kortárs költők és prózaírók művei a szerzők tolmácsolásában, majd Petrás Mária és Antal Tibor énekel. A konferencián az első napon előadást tart Tánczos Vilmos, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem oktatója, aki a moldvai csángók nyelvcseréjéhez szól hozzá a 2011-es népszámlálás tapasztalatai és előzetes adatai alapján.

Iancu Laura, az MTA Néprajzi Kutatóintézetének munkatársa a moldvai csángók katolikus identitásának gyökereiről és hátteréről beszél, míg Diószegi László, a budapesti Teleki László Alapítvány vezetője a moldvai csángók magyar nyelvű hitéletének történetét tekinti át.

Szombaton a moldvai oktatási program áll az eszmecsere középpontjában, illetve csángó fiatalokkal rendeznek kerekasztal-beszélgetést.

Magyar Hírlap