Új támogatási lehetőség a Népi Építészeti Programban!

2024. augusztus 16-án jelenik meg az épületfelújításra elérhető támogatási kiírás, A támogatást igényelheti olyan magánszemély vagy szervezet, akinek, amelynek népi építészeti értéket képviselő, országosan vagy helyileg védett épület van a birtokában.
A program által támasztott kritériumokat tartalmazó dokumentumok (tájékoztató, útmutató, műszaki segédlet, gyakran ismételt kérdések) regisztrációt követően a www.nepiprogram.hu oldalon érhetők el a „Dokumentumok” menüpont alatt.
Idén csak az épületfelújításra elérhető programelem jelenik meg, melyre már meglévő szakmai előkészítés, szakvélemények és dokumentációk birtokában van lehetőség kérelmet benyújtani.
Az előző évekhez képest csökkentett rendelkezésre álló forrás miatt a szakmai bírálat során elsőbbséget élveznek a végveszélyben, veszélyeztetett állapotban lévő népi építészeti emlékek helyreállítását, vagyis a szerkezeti mentést célzó munkanemekre vonatkozó kérelmek.
Támogatás összege és mértéke:
Nem tájházak esetében: az odaítélhető vissza nem térítendő támogatás összege kérelmenként minimum 500 ezer, maximum 20 millió Ft. A támogatás mértéke természetes személyek és önkormányzatok (ideértve a kisebbségi önkormányzatokat is) esetén a tevékenység megvalósítása során felmerülő összköltség legfeljebb 80%-a, egyéb esetben legfeljebb 50%-a. Tájházak esetében a támogatás összege kérelmenként minimum 500 ezer, maximum 20 millió Ft, a támogatás mértéke a tevékenység megvalósítása során felmerülő összköltség legfeljebb 80%-a.
A bírálóbizottság szakmailag indokolt esetben a támogatás mértékét egyedi döntéssel megemelheti a felmerülő összköltség legfeljebb 90%-ára. A támogatás folyósítása – a megvalósítás ütemezésének megfelelően – támogatási előleg formájában, több részletben történik.
A fizikai megvalósítási időszak: 2025. március 1. – 2025. szeptember 29.
A támogatási kérelmek benyújtásának lehetősége 2024. augusztus 16-án nyílik meg. A kérelmek benyújtási határideje 2024. szeptember 29. 23:59 óra, melyet a Teleki László Alapítvány által üzemeltetett online felületen (www.nepiprogram.hu), kizárólag elektronikus formában tehet meg.
Felhívjuk figyelmét, hogy a benyújtott kérelem esetleges hiányosságának pótlására egyszeri alkalommal adunk lehetőséget!
A bírálóbizottság döntését követően a kérelmező írásban kap értesítést.
További információ a kapcsolat@nepiprogram.hu e-mail címen kérhető.